Jamie Oliver iskolaétkeztetési programja

Magazin

írta: Admin
2013/09/05

A brit szakács 2001-ben indította el az „Étel Forradalom” nevű kampányát, miután szembesült gyermeke iskolájában lévő menzai állapotokkal.

A magyar közétkeztetési reform elindulása után vélhetően egyre több szülő tudatosabban kíséri figyelemmel gyermeke bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetését. Nem tett másként Jamie Oliver brit szakács sem, aki az Egyesült Királyságban 2001-ben indította el saját kezdeményezésű „Étel Forradalom” nevű kampányát, miután szembesült gyermeke iskolájában lévő menzai állapotokkal. Jamie Oliver számára sem volt egyszerű átütő sikert elérni, végül a New York Times karolta fel ügyét. Mára már ez Egyesült Államokra is kiterjesztette kampányát. Jamie „Étel Forradalmában” jelenleg 101 600 iskolában, 32 millió gyermek érintett.

És hogyan is néz ki a gyakorlat jelenleg az Egyesült Államokban?
A 2012-2013-as tanévre vonatkozóan az iskoláknak egységes szabályzást kellett bevezetniük. Ezt az iskoláknak követniük kell azért, hogy megkapják a 6%-os ösztönzőt, amit az állam juttat a szabványok bevezetéséért. Sok iskolának szüksége lesz támogatásra magánszemélyektől is, de nem szabad elfelejteni, hogy alul, illetve túl is teljesíthetik a kötelező szabványokat.

A sztenderdek új életkor csoportokat határoznak meg (5 év alatt, 6-8 évesig, 9-12 évesig). Mindegyik csoportnak külön követelményeknek kell megfelelnie. Az új szabályoknak megfelelően a zöldségeket, és a gyümölcsöket nem egyben, hanem külön kategorizálják, és a mennyiséget megduplázzák. Gyümölcsöt naponta reggelire, és ebédre ajánlanak, a mennyiség fele 100%-os gyümölcslé formájában is teljesíthető. Zöldség ebédhez jár minden nap. A teljes kiőrlésű gabonák arányát megemelik, a tejnek 0%-osnak, vagy zsírszegénynek kell lennie, míg az ételeknek kevesebb sót, zsírt, és kalóriát kell tartalmazniuk.

Mit tehetnek azonban saját közösségükben azok a szülők, akik nem azt tapasztalják, ami elvárható?
Jamie Oliver erre a problémára egy hat pontból álló megoldáscsomagot állított össze.

  • A lista szerint legfontosabb lépés egy helyi közösség létrehozása, akik mind támogatják a változást.
  • Fontos, hogy ésszerű javaslatokat tegyünk, egyik pillanatról a másikra nem juthatunk a „műanyag” ételektől a prémium élelmiszerekig.
  • Munkánkat segíti, ha találunk egy belső támogatót, például egy iskolai dolgozót.
  • Ha túl sokáig figyelmen kívül hagyják kezdeményezésünket, lépjünk kapcsolatba a helyi médiával.
  • Kiemelten fontos, hogy türelmesek legyünk, sokan naivan azt gondolják, hogy azonnal változás követezik be.
  • És végül: ünnepeljük meg a sikereket, kicsiket, nagyokat egyaránt!

Kép forrása: Wikipedia / szerző: Karl Gabor

 

A rovat új hírei

Hasonló