"Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!" - Ma tartják a Föld Óráját

Hír

írta: MTI
2022/03/26

Minden március utolsó szombatján rendezik meg a Föld Órája nevű eseményt. A világméretű akció résztvevői ma este fél 9-kor egy órára kikapcsolják elektromos eszközeiket.

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa a lakosság figyelmét. Az akció egyre sikeresebbé vált, tavaly már 190 ország csatlakozott hozzá. A világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Az eseményre mindig március utolsó szombatján kerül sor, ilyenkor egy órára világszerte lekapcsolják az épületek, nevezetességek díszvilágítását. Egyben arra kérik a lakosságot, hogy otthon is kapcsolják le az elektromos eszközöket egy órára.

A háború kapcsán előtérbe került az energiafüggőség csökkentése, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne - nyilatkozta a program kapcsán Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

"A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására" - tette hozzá Harmat Ádám.

A WWF Magyarország honlapján azt írják: "Ezekben a nehéz időkben a 2022-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Hiszen kritikusan fontos, hogy olyan világot teremtsünk magunk körül, ahol az emberek harmóniában élnek egymással és a természettel, ez pedig csak békeidőben lehetséges."

Az akcióban az egyének mellett a települések is részt vehetnek. A kezdeményezéshez csatlakozni és regisztrálni a www.foldoraja.hu weboldalon lehetséges.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: PIRO4D


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló