Minden eddiginél több, 184 országban aludtak ki a fények a Föld Órája alkalmából

Hír

írta: ecolounge
2017/03/26

Rekordszámú, 184 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája akció, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapesten fejlámpás túrával tették emlékezetessé az estét a Normafánál.

Szombaton 20:30 és 21:30 között aludtak ki a fények azzal a céllal, hogy a mozgalomban résztvevők közösen "világítsanak rá" az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni fellépés szükségességére. Idén 184 ország több mint hétezer településén közel 2,5 milliárd ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

A budapesti Normafán tartott fejlámpás túra mintegy 150 résztvevőjének páratlan erdei látványvilágban volt része, amikor a fények kihunytak és elsötétült a város.

Az eseményen túl a WWF Magyarország idén a helyi önkormányzatok energiagazdálkodásban betöltött szerepét helyezte a középpontba. Felmérés indult, amelynek célja az önkormányzati intézmények fűtési energiagazdálkodásának, valamint az önkormányzatok települési energiagazdálkodásban betöltött szerepének és az ebben rejlő lehetőségeknek a megismerése. Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője kiemelte, hogy az önkormányzatok szerepe  jelentős az energiahatékonyság fejlesztésében. Mint mondta: áprilisban teszik közzé a felmérés eredményét, amely közös gondolkodást indíthat el a hazai települések hatékony és környezetbarát energiagazdálkodásának fejlesztésében. "Amit teszünk ma, az határozza meg a holnapot. A Föld Órája ismét megmutatta, hogy együtt képesek vagyunk a fenntartható jövő megteremtésére, amelyet a jövő generációi megérdemelnek"

Oroszországban és Argentínában ezúttal a tengerek védelmére helyezték a hangsúlyt, Brazíliában a kiemelten fontos természeti értékek védelme mellett álltak ki, míg Dél-Afrikában a megújuló energiák fontosságának adtak hangot, Kínában pedig a fenntartható életmód került előtérbe.


A fotó első kombóképén a kivilágított Győri Püspökvár és a Nagyboldogasszony-székesegyház tornya, elöl pedig a várfalsétány látható a Föld órája akció előtt, kivilágítva (felül), és az akció idején, kivilágítatlanul (fotó: Krizsán Csaba)
A fotó második kombóképén a Debreceni Egyetem főépülete látható a Föld órája akció előtt, kivilágítva (felül), és az akció idején, kivilágítatlanul (fotó: Czeglédi Zsolt)
A fotó harmadik kombóképén az Országház épülete látható a Föld órája akció előtt, kivilágítva (fent) és az akció idején (lent) kivilágítatlanul (fotó: Balogh Zoltán)

 

forrás: WWF, MTI

A rovat új hírei

Hasonló