Környezetbarát nagytakarítás 3 összetevővel

Magazin

2016/03/21

A természetes alapanyagok is éppoly hatásosak lehetnek, mint a mesterségesek.

A hagyományos tisztítószerek nagyrésze amellett, hogy többnyire kőolajszármazékokból készül, számos egészségre és környezetre káros kemikáliát tartalmaz. Összesen 17 000, háztartási használatra szánt petrolkémiai összetevő létezik, melyeknek 30%-át tesztelték egészségügyi és környezetvédelmi szempontból. Ha szeretnénk részben vagy egészben környezetbarátabb szerek segítségével megoldani a tavaszi nagytakarítást, akkor az ecettel, a citromléval, a szódabikarbónával illetve ezek kombinációival csodákat művelhetünk.

A 3 alapvető összetevő
A higítatlan citromlével eltávolíthatjuk a vízkövet és kifényesíthetjük a réztárgyakat, tisztíthatunk üveget és levegőillatosító alapanyagaként is jó szolgálatot tehet. A szódabikarbónát elsősorban a szennyeződések és a kellemetlen szagok felszámolásához használhatjuk. Tisztíthatunk vele konyhapultot, vágódeszkát, rozsdamentes acélt, valamint kitakaríthatjuk a hűtőszekrényt és a sütőt is. Egy kevés vízzel készítsünk pasztát belőle, dörzsöljük be a tisztítandó felületet, hagyjuk állni egy darabig, majd mossuk le. A dohos szőnyeget is szagtalaníthatjuk, ha szódabikarbónát szórunk rá, egy ideig rajta hagyjuk, majd felporszívózzuk. Az ecetnek szintén a szőnyegtisztításnál, illetve az ablakpucolásnál vehetjük hasznát. 1 liter vízhez keverjünk 2 teáskanál ecetet és töltsük permetezőfejes flakonba.

Általános tisztítószer
A teafa- és a citromolaj is fertőtlenítő hatású, mindkettőt többféle célra használhatjuk. Egy liter vízhez adjunk 10 csepp citromolajat, 20 csepp teafaolajat, illetve igény szerint bármilyen más illóolajat. A keverékkel például letisztíthatjuk a csempét, a munkalapot és felmosásra is kiváló.

Illatosító
A beltéri levegő minőségére is érdemes figyelnünk, a szellőztetés mellett ebben különböző illóolajok is segítségünkre lehetnek. A mesterséges lakásillatosítók helyett jobb, ha ezeket alkalmazzuk, például párologtatóban, de tehetjük egyenesen a tűzhelyre is a keveréket. Egy lábasban forraljunk fel például fahéjat és narancshéjat vagy szegfűszeget és almaszeleteket.

Ha még nincs túl sok tapasztalatunk a környezetbarát takarításban, akkor is megéri egy próbát tennünk a természetes módszerekkel, így lépésről lépésre haladhatunk és kitapasztalhatjuk, nekünk mely keverékek és összetevők válnak be a leginkább.

forrás: treehugger.com, mnn.com

A rovat új hírei

Hasonló