Tippek a méreganyagok kivonására

Magazin

2014/05/11

A mosószerek, légfrissítők, szúnyogirtók és az elektromos eszközök életünk szerves részeivé váltak, akárcsak alkotóelemeik a vegyszerek, amelyek bizony komoly károkat is okozhatnak szervezetünkben. Vajon mire figyeljünk, ha méregmentesebben szeretnénk élni?

Korábban már írtunk a háztartásban, és a kozmetikai szerekben előforduló, leggyakoribb kemikáliákról, és azt is számba vettük, mit tehetünk, hogy ezeket elkerüljük. Most szemügyre veszünk néhány elterjedt anyagot, használati tárgyat, melyekkel jobb, ha körültekintően bánunk.

Takarítás természetes szerekkel
A hagyományos tisztítószerek többsége tele van vegyszerekkel, ezért érdemes próbát tennünk környezetbarátabb anyagokkal. A szódabikarbónát többek között bevethetjük a ruhák fehérítéséhez, de az ecet, a citrom is jó szolgálatot tehet. Nemcsak takarításhoz használhatjuk őket, de némi illóolaj hozzáadásával öblítő is készíthető belől
ük. Emellett a boltokban a bioszerek széles skálájából is választhatunk.

Szódabikarbónával például mostahunk hajat - írtunk róla, bővebben ide kattintva.
Ruháinkat is fehéríthetjük vele - korábbi cikkünk megtekinthető ide kattintva.
Az ecet és a szódabikarbóna párosításával még a lefolyót is tisztíthatjuk - bővebb információ ide kattintva.

Friss levegő
Sokan alkalmaznak különböző légfrissítőket, e szerek többségének azonban megvan a hátránya, hiszen amellett hogy talán jó illatú lesz a lakás, egy csomó kellemetlen anyagot is belélegzhetünk. Legyünk gyanakvóak a különböző illatgyertyákkal és
hajtógázas légfrissítőkkel, főleg, mert az utóbbiak még az üvegházhatást is növelhetik. Helyettük használjunk inkább természetes illóolajokat, szerezzünk be szobanövényeket, esetleg virágokat, és szellőztessünk gyakran. Ahogy a légfrissítők, úgy a dezodorok és parfümök is tartalmazhatnak káros anyagokat, így érdemes ezek vásárlásánál is körültekintően eljárnunk. Bioboltokban vásárolhatunk illóolajokból készült parfümkrémeket is.

Egy új kutatás szerint a növények serkentik az agyműködést is - írtunk róla, bővebben ide kattintva.
A szellőztetés a falpenész ellensége, korábban írtunk róla - a cikk megtekinthető ide kattintva.

Tisztító légzés
Ha már a levegőnél tartunk, ejtsünk szót a légzésről is. Nem véletlenül fordít különös gondot a légzésre több sport is, mint például a jóga, hiszen a légzés az életünk lelegfontosabb erőforrása, a tiszta levegő sokat segít testünk, lelkünk, gondolataink megtisztításában is. Ezért érdemes odafigyelnünk a helyes légzésre, és elsajátítanunk valamelyik jógalégzés technikáját, melyet naponta, néhány percen keresztül gyakorolhatunk. Ez a kedélyünkre is jó hatással van, és megelőzi a sejtek elhalását is. A dohányzást pedig lehetőleg kerüljük.

A dohányzás kapcsán íme néhány igazán ütős tény.

Rovarok ellen
Tavasszal nemcsak a rovarok száma, de a különböző rovarellenes szerek iránti kereslet is növekszik, kezdve a szúnyog- és kullancsirtóktól más, a háztartásban használt szerekig. Nem mindegy azonban, hogy mivel permetezzük az otthonunkat, és - pl. szúnyogriasztó esetén - a bőrünket. Mielőtt bármilyen rovarűzőt vásárolunk, tájékozódjunk az összetevőkről, és válasszuk inkább azokat, melyek természetes anyagokból készültek. Lehet, hogy gyakrabban kell utánafújnunk, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem mérgezzük a rovarokkal együtt magunkat is.

Léteznek természetesen "ökos", házi megoldások is, írtunk róla korábban:

Rovarriasztó házilag - első cikk megtekinthető ide kattintva.
Rovarriszató házilag - a cikk folytatása megtekinthető ide kattintva.
Szúnyogok elriasztásáról szóló cikkünk ide kattintva is megtekinthető.

Kevesebb elektroszmog
Az elektromos eszközökből jövő sugárzás sem túlságosan egészséges, ezért nem árt odafigyelnünk néhány szabályra a gépekkel kapcsolatban. Először is, ha lehet, ne tároljuk a tévét, a számítógépet a hálószobában, de bárhol legyenek is, mindenképp kapcsoljuk ki őket ha nem használjuk, ne csak stand by üzemmódban hagyjuk (így kevesebb áramot is fogyasztanak). A legjobb, ha még a konnektorból is kihúzzuk. További általános szabály, hogy lehetőleg ne használjuk az ölünkben a laptopot, ne tartsuk zsebünkben a mobiltelefont. Aki igazán elővigyázatos, az füllhallgatót használ a mobilon történő beszélgetéskor is.

 

forrás: onegreenplanet.org, mindbodygreen.com, ahwatukee.com

A rovat új hírei

Hasonló