Így váltsunk natúrkozmetikumra 6 egyszerű lépésben

Magazin

2015/02/16

Sokat hallani a boltban kapható kozmetikumok káros hatásairól, de arról már kevesebb szó esik, mégis hogyan lehetne átterni a természetes szerekre.


A bőr a legnagyobb szervünk, és fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. Az étkezés, a levegőminőség és a kozmetikumok adalékanyagai is nyomot hagyhatnak rajta, ezért különösen érdemes odafigyelnünk rá, hogy mivel tápláljuk.

Mielőtt bárki pánikba esne, hogy meg kell válnia hőn szeretett alapozójától vagy ezentúl vagyonokat kellene költenie a havi szépségápolásra, jó hírünk van. Lépésről lépésre megvalósítható programon keresztül lassanként és fájdalommentesen térhetünk át a biokozmetikumokra, és még csak az anyagi csőd veszélye sem fenyeget.

Nézzük a tiltólistát
Első lépésként mérjük fel a terepet és nézzük meg, hogy mennyire veszélyesek vagy barátságosak az egyes kozmetikumaink összetevői. Az EWG (Environmental Working Group) oldalán rákereshetünk az adott termékre, és megnézhetjük, hogy biztonságosnak nyilvánították-e. Ha igen, zöld jel van mellette, akkor maradhat. Ha azonban pirossal bélyegezték, jobban járunk, ha rövid úton megszabadulunk tőle. Egyes kozmetikai szerek vegyszertartalmától bizony visszahőkölnénk.

Haladjunk szépen, sorban
Ha találtunk valami ijesztő vegyszert és a változatás mellé tesszük a voksunkat, akkor sem kell rögtön, kampányszerűen lecserélnünk a fürdőszobaszekrény egész tartalmát. Csak haladjunk szép nyugodtan, mert mint tudjuk, az aggodalom sokkal többet árthat, mint az esetleg használt szerek. Elég, ha egyszerre egyetlen dolgot váltunk le, méghozzá azt, amelyik éppen kifogyóban van. Így van időnk tájékozódni a natúr- illetve biokínálatról, és olyan termék kerülhet a kosarunkba, amely árfekvésében is megfelelő.

Nézzük az időtényezőt
Egy másik szempont, amelyik meghatározhatja a fontossági sorrendet az, hogy az adott szer általában mennyi ideig marad a bőrünkön. Míg a hidratáló és az alapozó egész nap elkísér, az arclemosó egy pillanat alatt eltűnik. Érdemes tehát kiemelten figyelnünk arra, ami a legtovább hat a bőrünkre, míg a ritkábban vagy rövidebb ideig használt dolgok várhatnak a csere második vagy harmadik turnusára.

Félre a homlokzattal
A csomagolás, mint oly sokszor, ebben a kérdésben is megtévesztő lehet. Ne elégedjünk meg azzal, ha valamire rá van írva, hogy natúr vagy természetes, mert ettől még tele lehet kellemetlen vegyületekkel. Ne a pecsétet, az ajánlást és a virágos képeket, hanem az összetevőket nézzük. Ez azért is hasznos, mert így megtudhatjuk, van-e benne olyasmi, amire allergiásak lehetünk, vagy nem felel meg a bőrtípusunknak.

A természetes szereket általában két csoportja osztják, az egyik natúr, a másik bio jelölést kap. A natúrkozmetikumok összetevői között nem találunk mesterségesen előállított adalékanyagokat, azonban a bioval ellentétben tartalmazhatnak a feldolgozott növényről származó vegyszereket. Így is jobban járunk azonban, mint a nagyrészt szintetikus összetevőkből álló kencékkel.

A döntés
A döntést bizony nem könnyű meghozni, amikor egy új kozmetikumot akarunk kipróbálni. Az egyik, ami segíthet eligazodni abban, hogy megfelelő-e a kozmetikum, a címkén feltüntetett összetevők sorrendje. Ez egyben a mennyiséget is jelöli, vagyis az van legelöl, amiből a legtöbb van. Ez is rengeteg információt rejt. Például, ha a víz az első, az anyag valószínűleg híg állagú, míg ha a rozmaring az utolsó rajta, esélyes, hogy mindössze egy csepp jutott belőle. A megfontolás mellett sok helyen rendelkezésünkre állnak teszterek, illetve a neten is elolvashatjuk mások tapasztalatait, például a Krémmánia oldalán.

Megtalálni a igazit
Nem olyan könnyű megtalálni azt, amelyik az legjobban beválik, de némi utánajárással nem lehetetlen. Akár a hazai, kézműves kozmetikumgyártók is szóba jöhetnek, akiktől kérdezhetünk a termékükről, az összetevőkről, kérhetünk segítséget a választásban, és akár termékmintát is kipróbálhatunk. Mindenesetre, bármilyen ütemben is szeretnénk lecserélni a szépségápolási szereinket, a lényeg, hogy azzal a tudattal tegyük, többet nyerünk, mint vesztünk. Ami biztos: mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet.


A rovat új hírei

Hasonló

5 recept a ragyogó bőrhöz

A természet patikájában számos olyan növény közül válogathatunk, melyeknek a bőrápolás terén is hasznát vesszük.

Bőrápolók a konyhából

Tekintsünk egy kicsit más szemmel az egyes alapanyagokra! Arclemosót, arcpakolást, sőt, bőrradírt is rejthet a konyhánk.