Medvehagymát gyűjtene? Erre kell figyelni!

Hír

írta: MTI
2022/03/11

Itt a hosszúhétvége - és a medvehagymaszezon. Ilyenkor sokan indulnak túrázni azzal a céllal, hogy gyűjtsenek az ízletes növényből. Ám érdemes néhány dologra odafigyelni!

Sokan kedvelik a vadon növő, jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövényt, melynek most van szezonja. Jó ötletnek tűnhet a tavaszi kirándulást összekötni egy kis medvehagyma-szedéssel, azonban fontos, hogy betartsuk a szabályokat, és vigyázzunk a természetre. A medvehagyma gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, amit felelős erdőlátogatással csökkenthetünk.

Az ízletes növény a hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő.

- Ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, akkor a talajban megbújó hagyma tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni.

- Ne térjünk le a  kijelölt turistaútvonalakról! Így elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását!

- A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető! A különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető "Erdőtérkép" alkalmazás segíti.

- Medvehagymát saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben szedhetünk. A kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges!


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Cleve2807

 

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Egészséges saláták

A különféle salátákat az év minden napján, minden étkezés alkalmával fogyaszthatjuk.