4 magról nevelhető fűszernövény

Magazin

2015/06/08

Bár javában haladunk a nyárba, még most sincs késő a vetéshez! Akár a városi erkélyt is feldobhatjuk egy kis konyhakerttel.

A jó időben az embernek kedve támadhat kertészkedni, még ha korlátozott is a hely a veteményes számára. Természetesen a városiaknak sem kell lemondaniuk a növénynevelés csodájáról, hiszen a virágok mellett a fűszernövények is hálás terepet adhatnak a kezdő földművelőkne, gyorsan megnőnek és kis helyet foglalnak.

A szupermarketek és a virágosok kínálatában sokféle fűszer- és gyógynövénnyel találkozhatunk, de ezek nem mindig maradnak életben azután, hogy hazavittük őket. Ezzel szemben a magról nevelt csemeték jó eséllyel megerősödnek, főleg, ha megfelelően gondozzuk őket, és persze sikerélményt is nyújtanak, ahogyan látjuk növekedni a csemetéket.

Következzen néhány fűszernövény javaslat:

Citromfű
A citromfű a Közel-Keletről került először Dél-Európába, majd a Benedek-rendi szerzeteseknek hála, északabbra is jutott belőle. Bár sokan elsősorban gyógynövényként ismerik és nyugtató hatású teát, esetleg limonádét készítenek belőle, fűszerként is egyre nagyobb teret kap, kellemesen lágy ízével a legkülönfélébb típusú ételeket is feldobja a salátáktól kezdve, a húsokon át az édességekig. A leveleit frissen és szárítva is felhasználhatjuk.

Illóolajokban gazdag, így ha nagyobb mennyiségünk van, akár a lakás illatosítására is használhatjuk. Cserépbe és ládába is vethetjük, kedveli a meszes talajt és a napfényt. Bár jól tűri a szárazságot, azért a kánikulában érdemes legalább másnaponta locsolnunk.

Kép forrása

Oregánó
Az árvacsalánfélékhez tartozó oregánó vagy szurokfű az egyik legigénytelenebb fűszernövény, mely bátran ajánlható elfoglalt és feledékeny kertészeknek is: a lényeg, hogy tegyük ki a fényre, akkor sem lesz baja, ha több napig nem kap vizet. A talajra sem érzékeny, még a sziklás hegyoldalon is megél. Persze, azért nem árt, ha néha ránézünk, mert mint tudjuk, a növények hálásak érte, ha kommunikálunk velük. Fűszerezhetünk vele paradicsomszószt, jól mutat a pizzán és a grillzöldség is finom vele. Gyógynövényként is megállja a helyét, a benne található illóolajok fertőtlenítő tualjdonságokkal rendelkeznek.

Kép forrása / Szerző: Dezidor

Zsázsa
A káposztafélék családjába tartozó kerti zsázsa különösen ajánlott azoknak, akik szeretik a gyors sikerélményeket. Az aprócska növényt már a vetés után két héttel szüretelhetjük, de érdemes sűrűn vetnünk a magokat, ha szeretnénk harapni is valamit. Kedveli a jó minőségű, homokos talajt. Két-három ujjnyi földet nyomkodjunk le, szórjuk rá a magokat, majd 1-2 miliméternyi föld- vagy homokréteget terítsünk rá. Ezután egy időre állítsuk sötét helyre vagy takarjuk le, majd mikor elkezdenek kibújni a növények, és a levelekről leesik a maghéj, tegyük ki a fényre és öntözzük bőségesen.

Ha hihetünk a népi bölcsességnek, mely többek közt szépítőfűnek nevezte a zsázsát, akkor érdemes belőle minél többet ennünk. Íze enyhén csípős, kicsit a tormáéra hasonlít, fogyaszthatjuk salátaként és mártásokat, leveseket, szendvicseket ízesíthetünk vele. Egyébként a zsázsa kultúrtörténete is rejt némi pikantériát, egyes római szerzők ugyanis vélt vágyfokozó tulajdonságai miatt szemérmetlen magként emlegették, míg megint más szerzők épp a vágyak megfékezésére ajánlották.

Kép forrása

Kapor
Ha már itt tartunk, a kaprot is afrodiziákumnak tekintették az ókorban, később pedig talizmánként hordták és varázserőt tulajdonítottak neki, mely megvéd az ártó szándéktól. Bárhogy is legyen, túrós rétes, tökfőzelék és kovászos uborka nehezen elképzelhető nélküle, ezért nem árt betáraznunk belőle a szezonra. Míg csírázik, a hűvösebbet szereti, míg növekszik, a félrányékban érzi a legjobban magát, és inkább csak virágzáskor tegyük ki a napra. A levelét, virágját és magját egyaránt használhatjuk, a levelét már akkor szedhetjük, amikor a növény eléri a 30 centimétert.

Kép forrása / Szerző: Bff

Már csak az a kérdés, hogy hol szerezzük be a magokat. A boltok mellett a különböző, kertészkedéssel foglalkozó Facebook-csoportokban is kérhetünk tanácsot és hozzájuthatunk mindahhoz, amire szükségünk van.


Kiemelt kép forrása / Szerző: wetwebwork

 

forrás: kertpont.hu, wikipedia.org, mindmegette.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Gyógynövény-sikerek

A vége felé közeledik az Európai Unió támogatásával megvalósuló Traditional and Wild projekt.

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.

A rovat legolvasottabbjai

"Dobd ki a szemetest" kihívás 2020

Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest című könyv szerzője egész éves kihívást indít 2020-ra, melynek ideje alatt minden hónapban egy ...