Michelle Obama kertészkedésre buzdít

Hír

írta: Streit Nóra
2012/08/10

Saját, pontosabban a Fehér Ház általa kialakított veteményeskertjének bemutatásán keresztül, sok színes fotóval és egyedi recepttel ösztönzi Michelle Obama első könyvében az amerikai gyerekeket és szüleiket az egészséges életmód követésére.

American Grown, vagyis Amerikában termett címmel jelent meg idén májusban Michelle Obama első könyve, amely jól beleillik a first lady eddigi egészségtudatosságra buzdító missziójába, fő célként a gyermekkori elhízás megakadályozását tűzve ki. A 2010-es Let’s Move! (Mozdulj!) elnevezésű akciója után – amely az iskolás gyerekek egészséges táplálkozására és a testmozgás fontosságára épített – arra biztatja az amerikai népet: kezdjenek el kertészkedni, gondozzanak saját veteményeskertet, élvezve annak friss, ízletes terményeit – ahogy azt ő is tette.

Mrs. Obama 2009 áprilisában alakított ki konyhakertet a Fehér Ház déli gyepén, és az itt szerzett tapasztalatai motiválták arra, hogy megossza az olvasókkal nemcsak a kertészkedéssel kapcsolatos sikereit és örömeit, de olykor bosszúságait, kétségeit is. A számos színes fényképpel illusztrált könyv bemutatja a veteményes terményeinek növekedését, sok hasznos tippet ad ezek gondozására, így téve olvasmányossá és életszagúvá a kibontakozó történetet.

A Fehér Ház szakácsai által megalkotott – természetesen a kertben termő friss hozzávalókból készült – egyedi fogások receptjeit bárki kipróbálhatja, ahogyan az is megtanulható, miképpen fogjunk hozzá egy saját, iskolai vagy közösségi veteményes kialakításához, csatlakozva a mára országosan gyökeret vert kertészeti mozgalomhoz.

A first lady arról is ír könyvében, melyek azok a megindító közösségi kezdeményezések, amelyek inspirálták munkáját. Ilyen volt egy New York-i iskola, amely létrehozott egy illatos kertet a gyengénlátóknak, egy észak-karolinai kert, amely teljes termésével a rászorulókat segíti, de számos más történet is, ahol az emberek összefogva egy új, egészségesebb élet alapjait teremtik meg a közösségi kertészkedés által.


Kép forrása

 

forrás: inhabitat.com, randomhouse.com

A rovat új hírei

Hasonló