Saját termésű zöldséget ehetnek a rabok

Hír

írta: Streit Nóra
2012/11/09

A kiskerti növénytermesztés alapjaival ismerkedhettek meg az elítéltek Solton. Már több mint 800 kg paprikát és paradicsomot szüreteltek, és munkájuk „gyümölcsét” a rabtársaik is megkóstolhatták.

Tizennégyen jelentkeztek a kiskerti növénytermesztői szakköri foglalkozásokra az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumában. Az elítéltek a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ partnerségével megvalósuló 150 órás tanfolyam keretében elméleti és gyakorlati foglalkozásokon ismerhették meg a paradicsom-, és paprikanevelés minden fázisát, a talaj előkészítéstől kezdve a termés betakarításáig.

A szakkörösök február 15-én egy üvegházi foglalkozáson vetették el az első magvakat, később megtanultak fóliasátrat állítani, palántázni, karózni és minden olyan műveletet, aminek eredményeképpen július közepén először szedhettek a maguk termelte zöldségekből. A legutóbbi összesítés szerint 440 kilogramm paradicsomot és 420 kilogramm paprikát szüreteltek a börtönkerítés melletti mintakertből. A megtermelt zöldségeket a fogvatartottak élelmezésére fordították, így jutott minden körletbe a friss paradicsomból és paprikából.

A "kertésztanoncok" október elején vehették kézbe a tanúsítványokat arról, hogy sikeresen elvégezték a tanfolyamot. A bizonyítványosztáskor egybehangzóan állították: élvezték az alternatív munkát, aminek tapasztalatait a szabadulásuk után is hasznosíthatják. Jövőre egyébként bővülhet is a szakköri tevékenység, hiszen nem csak zöldségeket termelhetnek, hanem galambokat is tenyészthetnek majd az elítéltek.

 

forrás: pozitivnap.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai