Mindenki könyvespolca

Magazin

írta: Admin
2012/07/30

A könyvtárak legizgalmasabb, alternatív formája kezd terjedni Budapesten is. A közösségi kezdeményezések ezen új formái– szabadpolcok, nyitott könyvespolcok, könyvmegállók – olyan minikönyvtárak, ahol nincs tagsági díj, könyvtáros, zajtilalom, sőt könyvtárépület sem! Csak polcok, könyvek és a járókelők.

Az első szabadpolcok Németországban, Darmstadtban és Hannoverben létesültek, azóta pedig például Svájcban és Ausztriában is egyre terjednek. Működési elvük hasonló: a helyi önkormányzat vagy civil szervezet egy időjárásálló könyvespolcot állít fel a város egy forgalmasabb pontján, amit feltölt könyvekkel. Minden kis szekrénykén olvasható a használati utasítás, ami viszonylag egyszerű: ha megtetszik egy könyv, vidd el, és rakj be helyette egy másikat.

Ma már Budapesten is jónéhány ilyen kezdeményezés működik – pl. régebb óta a Wekerle-telepen, vagy frissen avatva a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban – 2012-ben azonban számos új, sajátos kezdeményezés született. Az egyik ilyen a KÖKI terminálon működő Nyitott Könyvespolc, ahol kényelmes fotelekben olvasgathatnak az irodalomra vágyó vásárlók vagy akár a vonatra váró utasok is. A könyvek a több hónapos tapasztalatok szerint sűrűn cserélődnek, az olvasók pedig szívesen igazgatják őket – magukénak érzik.

Kreatívan gondolta tovább Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Egyesület a kezdeményezést, és két Könyvmegállót létesítettek Óbudán: az Aquincumi és a Csillaghegyi Könyvmegállót.

Kicsit elüt a többitől, de szintén nagyon izgalmas a MOM heti rendszerességű Szabadpolc rendezvénye, amely nem állandó könyvespolcként, hanem inkább csere-bere akcióként működik – így azonban nagyobb nyüzsgés, forgatag várja a könyvimádókat.


Kép forrása: WikipediaDietmar Rabich

 

A rovat új hírei

Hasonló