Milyen növényvédő szereket ne használjunk otthon?

Hír

írta: Admin
2022/05/18

A növényvédő szerek otthoni használata nagyon hasznos, hiszen ezáltal tudjuk megvédeni növényeinket és a különböző betegségektől és kártevőktől Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szereket vetünk be ilyenkor, mint ahogy az sem, hogyan használjuk őket. Ha nem tartjuk be precízen és megfelelően a szabályokat, pillanatok alatt megtörténhet a baj. Ebben a cikkben az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Hogyan válasszunk növényvédő szert?

 

Ez egy nagyon komoly kérdés, ugyanis alapvetően minden esetben veszélyes anyagokról van szó, amelyek használata elképesztően nagy odafigyelést igényel. Sőt, sok olyan növényvédő is létezik, amelyeknek a ház körüli használata tiltott. Ugyanakkor a megfelelően megválasztott növényvédők igenis hasznosak sőt, akár meg is menthetik az adott szobanövényeket a komolyabb károsodástól vagy a pusztulástól.

Az első lépés mindig a probléma azonosítása, legyen szó a növényeken megjelenő kártevőkről vagy betegségről. Amennyiben nincs lehetőség a gondot tápanyagutánpótlással vagy például metszéssel megoldani, a növényvédő szerek között kell szétnézni. Nagyon lényeges, hogy e készítmények megvásárlása és alkalmazása előtt minden esetben figyelmesen olvassuk el a készítmény tájékoztatóját, az útmutató ugyanis nagyon sok mindent elárul. Amennyiben különböző készítményeket kevernénk, előzetesen mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy kombinálhatóak egymással ezek a szerek. Ha kell, kérjünk segítséget szakértőktől, eladóktól!

 

A növényvédő szerek típusai

 

Számos különböző növényvédő szer típus létezik, amelyek közül mindegyiket felsorolni szinte lehetetlen lenne. Éppen ezért a leggyakrabban előforduló változatokat és a velük kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük itt össze.

Klórozott szénhidrogén típusú növényvédő szerek

Már 1950 óta vannak jelen, ám sokuk használatát mára szigorúan korlátozták, illetve teljesen be is tiltották, ugyanis kifejezetten károsak lehetnek az emberi szervezetre. Az Európai Unióban nem engedélyezett a ház körüli használatuk.

Szerves foszforsavészterek

Érdekesség ezekkel kapcsolatban, hogy katonai ideggázok kutatása közben jöttek rá, hogy bizonyos szerves foszforsavésztereknek rovarölő tulajdonsága is van, így elkezdték ilyen célból használni ezeket az anyagokat. Az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban is tilos a házi felhasználásuk.

Szintetikus piretroidok

Ezek a sejtszinten zajló, úgynevezett szignalizációs folyamatokba avatkoznak be. A cipermetrin és a deltametrin használata jelenleg engedélyezett az EU-ban, ám érdemes helyettük más megoldást választani, ha ház körüli felhasználásról van szó.

Neonikotinoidok

A növényvédő szerek egy újabb keletű csoportja, ez, amelyek a méhekre lehetnek káros hatással. Az Európai Bizottság megkötéseket vezetett be használatukkal, így a ház körüli felhasználásukkal kapcsolatban is.

Egyéb növényvédő szerek

Az egyéb, az Európai Unióban engedélyezett növényvédő szerek közé tartozik az abamektin, az azoxisztrobin, a boszkalid, a kaptán, a ciprodinil, a dikamba, a dinitrol, a fipronil, a pendimetalin és a pirimetanil. Ezek használata jellemzően a ház körül is megengedett. Emellett a rovarriasztóként és egyes növényvédő szerek szinergista hatóanyagaként használt dietil-toluamidot az EU nem szabályozza.

 

Mire érdemes figyelni e szerek használata során?

 

Bármelyik növényvédő szerre is esik a választásunk, mindenképpen fontos néhány szabályt betartani mind a keverés, mind a használat során, mind pedig a permetezést követően. Lényeges például, hogy ezeket a szereket kora reggel vagy este permetezzük ki, ilyenkor a legideálisabb a hőmérséklet hozzá. Borús, szeles időben halasszuk el a programot, ugyanis nem csak értelmét veszíti a művelet, de közben még a környezetet is károsíthatjuk vele. Az előkészületekhez mindenképpen olyan helyet kell találni, amely biztonságos, a permetezést követően pedig alaposan takarítható.

Mielőtt bármibe is belefognánk, nagyon fontos alaposan átolvasni a mellékelt útmutatót és az abban szereplő szabályokat betartani mind a használat, mind pedig az adagolás tekintetében. A túl tömény oldat árthat a növénynek, de a túl kevéssel sem érjük el a célunkat. Például l/ha mértékegység esetén, ha 1 hektár (10 000 m²) kezelésére 1 litert ír elő, akkor 10 m²-es terület kezelésére 1 ml-re van szükségünk. A bekeveréshez a legjobb, ha 15-21 °C-os lágy vizet, vagy összegyűjtött esővizet használunk, ezzel ugyanis a permetező élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Lényeges, hogy először törzsoldatot készítsünk, vagyis a vízbe keverjük el a permetszereket, amelyet egy szűrőn át töltünk bele a házi permetezőbe. Ezután töltsük hozzá a megfelelő mennyiségű permetlevet, és keverjük egészen addig, amíg egynemű nem lesz az oldat. Természetesen mindezek során a védőruha használata és az egyéb óvintézkedések betartása elengedhetetlen.

Mire érdemes figyelni a permetezés során?

 

A védőruha használatát már említettük, ezen felül fontos odafigyelni arra is, hogy ne jusson permetlé azokra a növényekre, amelyek egészségesek, vagy amelyekre nincs engedélye a készítményeknek. Permetezés előtt mindenképpen szóljunk a családtagoknak és a szomszédoknak, így nem történhet baleset. Különösen érdemes tekintettel lenni a várandós kismamákra és a gyermekekre ilyenkor.

Amikor végeztünk, nagyon fontos a permetező alapos megtisztítása és a védőruha elkülönített mosása is.

 

A növényvédő szerek otthoni tárolása

 

Nagyon lényeges, hogy a növényvédő szerek tárolására otthoni környezetben is megfelelő helyet kell biztosítani, ezzel elejét vehetjük annak, hogy a mindennapok során veszélyt jelentsenek az emberekre vagy a környezetre. Az ideális tárolóhely mindenképpen külön helyiség vagy különálló szekrény legyen, amely minden esetben maradéktalanul tisztítható és elzárható. Ehhez szükség van szilárd aljzatburkolatra és száraz közegre.

Fontos, hogy ez a hely az állatoktól és az ő takarmányuktól is távol legyen, és természetesen a gyermekek se férhessenek hozzá. Ki kell zárni továbbá a tűz- és robbanásveszélyt is, a teljes helyiségben legyen tilos a dohányzás és a nyílt láng használata. A helyiségen belül is elkülönítetten kell tartani a kiürült és lezárt növényvédőszer-csomagolóeszközöket, amelyeket előzetesen alaposan megtisztítottunk.

 

Kérjen szakmai segítséget!

 

Amennyiben e szerek kiválasztásával és használatával kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, mindenképpen kérjen szakmai segítséget egy hozzáértőtől, aki megfelelő tanácsokkal tudja ellátni mindezekkel kapcsolatban. Még a kicsi kertekben, az egyszerű növények gondozása is igényel némi tapasztalatot, különösen, ha vegyszerekkel is dolgozunk! Ne az internetes fórumokra hagyatkozzon, hiszen ott mindenki azt ír, amit akar, akár hozzáértő, akár laikus. Az üzletben, vagy akár a jobb webshopokban is van lehetőség arra, hogy a termékek értékesítőinek tegyen fel kérdéseket, akik valószínűleg jobban ismerik, mit árulnak!

A növényvédő szerek használata egy kifejezetten összetett, és hatalmas odafigyelést, precizitást igénylő téma. Ám megfelelő felkészüléssel és kellő szakmai ismeretekkel felvértezve nagyon hasznos lehet használatuk. Akár a növények életét is megmentheti egy-egy szituációban, mikor egy kártevő vagy valamilyen betegség elhatalmasodik a kert lakóin!


Képek forrása: 1. unsplash.com / Chris Abney; 2. unsplash.com / CDC

A rovat új hírei

Hasonló