Egy új jelentés szerint "örök vegyszerek" találhatóak több növényvédő szerben

Hír

írta: ecolounge
2023/11/14

A jelentés alapjául szolgáló vizsgálat szerint Európában használt több tucatnyi növényvédő szer tartalmaz úgynevezett örök vegyi anyagokat.

Bár az EU a vegyi anyagokat szabályozó REACH-rendelet felülvizsgálatával hamarosan korlátozni fogja az un. Per- és polifluor-alkil anyagok (PFA vagy PFAS) használatát és fokozatosan kivonja azokat a forgalomból, a szabályozás nem vonatkozik a peszticidekre, avagy a növényvédő szerekre, mivel azokat nem vizsgálta senki, egészen mostanáig.

A Générations Futures és Pesticide Action Network (PAN) Europe civil szervezetek új közös jelentése megállapította, hogy az EU-ban 37, növényvédőszerekben való felhasználásra jelenleg engedélyezett hatóanyag tartalmaz un. "örök vegyszereket". Ez a jóváhagyott összes szintetikus anyag 12 százalékát teszi ki.

A Per- és polifluor-alkil anyagok (PFA vagy PFAS) az ember által előállított vegyi anyagok nagy csoportja, amelyet az 1930-as években fedeztek fel. Összetételük a szerves kémia egyik legerősebb kötését, szén-fluor kötést tartalmaz, így mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben. Perzisztenciájuknak köszönhetően egyre inkább felhalmozódnak a környezetben, és potenciálisan káros hatással lehetnek az emberi egészségre, még sok generáción keresztül is. Jelenlétük összefüggésbe hozhatóak a rák, a májbetegség, az alacsony születési súly és a hormonális zavarok fokozott kockázatával, mégis számos kereskedelmi, ipari és háztartási termékben alkalmazzák napjainkban is a víz- és zsírtaszító tulajdonságaik, valamint a hő- és kémiai stabilitásuk miatt. Felhasználják többek közt szőnyegekhez és egyéb szövetekhez, így például foltlepergető ruházathoz, vízszigetelő anyagokhoz, tűzoltó habokhoz, edények tapadásmentes bevonásához, de gyakoriak a gyorséttermi víz- és zsírtaszító élelmiszercsomagolásokban, sőt, még egyes testápolási termékekben is. Az "örök vegyszerek" ezeknek a termékeknek a lebomlása során kerül a környezetbe, így a talajba, majd a talajvízbe, a felszíni vizekbe. Ezek az anyagok napjainkban már az olyan távoli helyek esővizében is kimutathatóak, mint Tibet és az Antarktisz. A szennyezett területek megtisztítása technikailag bonyolult és költséges. Ellentétben tehát a közismert PFAS-szennyezéssel, amely főként ipari eredetű (lásd korábbi cikkünket), a jelentés által kimutatott nagymértékű szennyezés a mezőgazdasághoz köthető, azon belül is bizonyos növényvédőszerekhez, melyeket széles körben használnak permetezőszer formájában, így azokon keresztül közvetlenül kerülnek a PFAS anyagok a környezetbe.

A szervezetek szerint a PFAS hatóanyagok fő ismert gyártói a Bayer, a BASF és a Syngenta.

"Megdöbbentő, hogy a PFAS-okat, amelyeknek hosszú távú környezeti hatásai vannak, szándékosan permetezik a szántóföldekre és az élelmiszerekre... Tekintettel az összes azonosított kockázatra, használatukat azonnal le kell állítani."
Angeliki Lysimachou, a PAN Europe tudományos és politikai vezetője

A szervezetek mélyrehatóan vizsgálták az "örök vegyszerek" használatát Franciaországban, ahol 30 - növényvédő szerekben jelenleg engedélyezett - PFAS hatóanyagot találtak. Ezen anyagok értékesítése 2008 óta több mint megháromszorozódott, és 2021-ben elérte a 2332 tonnát. A 10 legkelendőbb PFAS-t tartalmazó növényvédő szer engedélyezési dokumentumait elemezve a kutatók megállapították, hogy e vegyi anyagok túlnyomó többsége megmarad a környezetben. A Bayer által gyártott Flufenacet és Diflufenican a legkelendőbb anyagok - írja a PAN Europe, a Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (BVL) németországi adatai pedig ugyanilyen drámai növekedést jeleznek Németországban. Aggodalomra ad okot, hogy ezek Franciaországban szennyezik a talajvizet. A nem kormányzati szervezetek a vegyi anyagok keveredésének lehetséges "koktélhatásai" miatt is riadót fújnak, amelyeket állításuk szerint nem értékelnek - annak ellenére, hogy a forgalomba hozott termékek néha több különböző PFAS-t is tartalmaznak.

"A PFAS-peszticidek problémájának mértékét akkor fedeztük fel, amikor részt vettünk az EU PFAS-korlátozási javaslatáról szóló nyilvános konzultáción. Ez a felfedezés aggasztott minket, különösen azért, mert észrevettük, hogy a francia mezőgazdaság egyre több ilyen típusú növényvédő szert használ. Most felhívjuk a közvélemény figyelmét a növényvédőszer-szabályozás nem megfelelő alkalmazására, és felszólítjuk az egészségügyi hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban tiltsák be az összes olyan anyagot, amely nem felel meg a növényvédőszer-rendeletben meghatározott jóváhagyási kritériumoknak."
Pauline Cervan, toxikológus és a Générations Futures projektvezetője

Az EU azt tervezi, hogy korlátozza az úgynevezett "örök vegyszerek" használatát Európában, azonban a PFAS-peszticidek nem tartoznak e korlátozás hatálya alá. A fő érv az, hogy ezek az anyagok már a növényvédő szerekről szóló rendelet hatálya alá tartoznak, és kellően szabályozottak - állítják a civil szervezetek. E rendelet szerint az EU-ban engedélyezett növényvédő szereknek nem szabad káros hatást gyakorolniuk az emberekre, és nem szabad elfogadhatatlan hatást gyakorolniuk a környezetre. Ennek ellenére a jelentésből kiderül, hogy a káros növényvédő szereket továbbra is engedélyezik az élelmiszer-előállításban való felhasználásra.

François Veillerette, a Générations Futures szóvivője szerint sürgősen be kell tiltani a PFAS peszticidszennyezés e forrását, ami könnyen elkerülhető lenne, ha ezeket az anyagokat bevonnák az európai szinten előkészítés alatt álló PFAS-korlátozás hatálya alá.


Forrás: generations-futures.frpanna.orgeuronews.com
Kép forrása: Unsplash, Szerző: Teo Sticea

forrás: generations-futures.fr, panna.org, euronews.com

A rovat új hírei

Hasonló

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.