Ne vásárolj semmit! nap

Hír

írta: ecolounge
2017/11/24

2011 óta hivatalosan november utolsó péntekén, vagy másképpen: advent első vasárnapja előtti pénteken - a Nagy Karácsonyi Vásárlási Láz előtt - tartják a „fogyasztói böjt” legnagyobb ünnepét hazánkban. A Ne Vásárolj Semmit! Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira. Nyilvánvalóan szimbolikus jelentőséggel bír, így bármikor „megtarthatjuk”, sőt a legjobb, ha a mindennapjainkba is be tudjuk építeni a tudatos fogyasztást.

A hamarosan kezdődő adventi időszak sajnos egyre inkább átalakult, ma már nem az ünnep várásáról, hanem sok esetben a minél nagyobb és drágább ajándékok beszerzéséről szól, ami így a túlfogyasztást erősíti. A mai nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira, ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége ma arra kéri az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.

A Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársai idén a jövő vásárlóit akarták meggyőzni a tudatos fogyasztás fontosságáról. Ezen a napon a Monori Ady Úti Általános Iskola vendégei voltak és bemutatták a Láss a polcok mögé! kiállításukat. Az alsósokkal játékos feladatok segítségével beszélgettek arról, hogy mi kerüljön a kosarukba. A felsős osztályok előadást hallhattak ugyanerről a témáról. „Fontos lenne, hogy minél kisebb korban kialakuljon a gyerekekben, hogyan tudnak úgy vásárolni, hogy azzal óvják a környezetüket és a saját pénztárcájukat is. Gondolják meg, hogy szükségük van-e a megvásárolni kívánt termékre és csak akkor vegyék meg, ha az valóban nélkülözhetetlen. Ha vásárolnak, akkor keressék a helyi, hazai árucikkeket, az idény zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a méltányos kereskedelemből és ökológiai gazdálkodásból származó termékeket.” - számolt be az iskolai foglalkozásokról Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége vásárlási tippjei az év 365 napjára:

 1. Elsőként érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy bevásárló lista, így kisebb a csábítás, hogy olyasmit vegyünk, amit aztán csak kerülgetünk, vagy élelmiszer esetén kidobunk, mert megromlik, mielőtt elfogyaszthatnánk.
 2. Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nézzük meg, hogy a termék honnan származik, keressük a helyi termékeket, hiszen ebben az esetben a hazai gazdaságot támogatjuk és nem mellesleg a szállításból eredő környezetszennyezés is jóval alacsonyabb.
 3. Nagyon fontos, hogy idény gyümölcsöket és zöldségeket vásároljunk. Bizonyára mindannyian kóstoltunk már paradicsomot és földiepret decemberben, de azok zamata, vitamintartalma meg sem közelíti a nyáron termettekét, arról nem is beszélve, hogy igen gyakran a külföldről származó gyümölcsökön, zöldségeken növényvédőszer-maradványok, tartósítószerek mutathatók ki.
 4. Keressük a környezetkímélő gazdálkodásból, illetve méltányos kereskedelemből származó bio és fairtrade termékeket, amelyek előállítása során óvják a környezetet és a termelők megélhetését is biztosítják.

Hazánkban évente mintegy 400 ezer tonnányi élelmiszerhulladékot termel a lakosság. Ha az MTVSZ fenti ajánlásait a most következő további javaslatokkal kombináljuk, erőteljesen csökkenthetjük saját élelmiszerhulladékunk mennyiségét:

 1. Amennyiben van kidobásra szánt élelmiszerünk, gondoljuk át az okokat és annak megfelelően járjunk el a következő bevásárlás alkalmával: pl. ha többet vásároltunk az élelmiszerből, csökkentsük a mennyiségét a soron következő alkalommal; ha megromlott, gondolkodjunk el a tárolás más lehetőségein (pl. lefagyasztás).
 2. Készítsünk bevásárlólistát, hogy felesleges termék lehetőleg ne kerüljön a bevásárlókosárba.
 3. Előre tájékozódjunk az akciókról (internetről, akciós kiadványokból), így a valóban optimális ajánlatokat minden alkalommal beépíthetjük a bevásárlólistájába.
 4. Amennyiben megoldható, ne gyermekkel menjünk vásárolni.
 5. Jóllakottan induljunk el vásárolni, hogy valóban a szükséges élelmiszereket szerezzük be (így pl. elkerülhetjük a bevásárlás előtti gyorséttermi kiruccanást is).
 6. Válasszuk a nagyobb kiszerelésű terméket (megvásárlásával pénzt takarítunk meg, és kevesebb hulladékot is termelünk).
 7. Friss, hazai terméket vásároljunk, segítve ezzel a hazai termelőket és gyártókat. (Nem mindegy az adott termék ökológiai lábnyomának mérete sem, melyet a szállítási távolság is nagymértékben befolyásol - gondoljunk pl. a logisztikához fűződő károsanyag-kibocsátásra).
A Ne vásárolj semmit napról 2012-ben írtunk részletesebb cikket.

forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló