A leghatékonyabb öregedés lassító?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/12

Svéd kutatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy az ülve töltött idő csökkentése a leghatékonyabb módja az öregedés lassításának. A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmányuk szerint ugyanis a túl sok ülés megrövidíti a kromoszómák végein található "védősapkákat", az úgynevezett telomereket.

Na de mi is az a telomer?
Nem más, mint a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, amely óvja a kromoszómát és egyben megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül, ami azt üzenheti a sejteknek, hogy hagyjanak fel az osztódással és pusztuljanak el. A telomerek persze nem csak az öregeddéssel hozhatóak kapcsolatba, a betegségekkel, sőt, a korai halálozással is összefüggésben vannak.

Hogyan jöttek rá?
A vizsgálat során a kutatók 49 túlsúlyos, döntően ülő életmódot folytató, hatvanas éveik végén járó ember vérsejtjeiben mérték meg a telomerek hosszát. Az alanyok fele hathónapos edzésprogramban vett részt, a többiek nem. A résztvevőket lépésszámlálóval szerelték fel, kérdőív segítségével mérték, hogy napjában mennyi időt töltöttek ülve és naplót vezettek a fizikai aktivitásukról is.

Az eredmények szerint minél kevesebb időt töltött ülve valaki, annál hosszabbak voltak a telomerei. Tehát az ülve töltött idő csökkentése segíthet meghosszabbítani az életet azáltal, hogy megóvja a DNS-t az öregedéstől. Meglepő módon azonban a testedzés mennyiségi növelése nincs hatással a telomerek hosszára. - "Feltételezésünk szerint a kockázati csoportba sorolható idősek esetében az ülve töltött órák számának csökkentése fontosabb, mint a testmozgással töltött idő növelése" - nyilatkozott Mai-Lis Hellenius professzor, a team egyik tagja.

A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház professzora szerint sok országban válik egyre népszerűbbé a rendszeres testmozgás, az emberek ugyanakkor több időt töltenek ülve. A szakember szerint sokan aggódnak amiatt, hogy már nem csupán az alacsony fizikai aktivitás, hanem a sok ülés, az ülő életmód is jelentős fenyegetést jelent az egészségre. A mostani kutatás bizonyítja, hogy ezek a félelmek bizony nem alaptalanok. A "legveszélyeztetebbek" az ülő munkát végzők, akik napi szinten - kisebb megszakításokkal persze - akár 8-10 órán át is egy helyben tartózkodhatnak, például a számítógépük előtt.


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Thomas Splettstoesser (www.scistyle.com)

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló