Ökologikus testedzés

Magazin

2014/10/03

Ha sok dolgunk van, sok kalóriát is égethetünk. - Az erőnlétünk javítását összeköthetjük mindennapi tevékenységeinkkel.

Sokan panaszkodnak arról, hogy a napi feladataik mellett nincs idejük külön tornaórára járni, vagy akár futni egyet a közeli parkban. Számukra van egy jó hírünk, ugyanis immár tudományosan bizonyított tény, hogy a házimunkával is égethetünk kalóriát (nem is keveset!), így a testedzést összeköthetjük szinte bármilyen más rutin jellegű tevékenységgel.

Egy tanulmányban "mellékes fizikai aktivitás" nevet adtak azokat a mindennapi cselekvéseknek, amelyek mérhetően javítják az állóképességet. Ezek közül az előbb felsoroltak és azokhoz hasonló, mérsékelten megerőltető tevékenységek bizonyultak a leghasznosabbnak. Az is kiderült, hogy 30 perc effajta mozgás 15%-al csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Íme néhány javaslat:

Gyerekjátékok
A kisgyermekes szülők nap mint nap megtapasztalják hogy a közös játék olykor bizony fárasztó is lehet. Pedig a rohangálás, a fogócska, a frizbizés,  a tollasozáz, vagy akár csak egy egyszerű bújócska is megdolgoztatja a felnőtt szervezetet. Észre sem vesszük és csak úgy repülnek a kalóriák, a másnapi izomláz pedig szinte borítékolható.

Ültessünk fát!
A kerti munkák szintén kondiban tartanak, ha pedig nincs saját zöld területünk, keressünk olyan helyet, ahol segíthetünk faültetésben, kertkarbantartásban, területzöldítésben, élőhelykezelésben. Így nemcsak a fittségünket őrizhetjük meg, de hozzájárulunk az egészségesebb levegőhöz, és persze új arcokkal is megismerkedhetünk. Egy óra kertészkedés nagyjából 400 kalóriát éget.

Tánclépésben
A tánc a pulzusszámunkat és az örömszintünket is hamar megnöveli. Fél óra intenzív tánchoz körülbelül 300 kalória szükséges.

További javaslatok a mindennapokra:

- Lift helyett lépcsőzzünk.
- Telefonálás közben járkáljunk, hiszen ezzel is kalóriát égetünk.
- A tömegközlekedési járműveken álljunk, az ülőhelyet adjuk át az idősebbeknek.
- Ebédszünetben sétáljunk egyet, ha van rá időnk, akár célozzunk meg egy távolabbi kifőzdét vagy éttermet.

 

A rovat új hírei

Hasonló