Ősszel ültethető növények

Magazin

2014/11/07

Az ősz a legjobb időszak a növények átültetésére. Ekkor telepíthetjük a gyümölcsfákat, és egyes zöldségféléket is elvethetünk, hogy tavasszal mielőbb kibújjanak a földből.

Áttelelő zöldségek
A zöldségek őszi ültetésének két módja van. Az egyik a koraőszi ültetés, amikor még a jó időben, nagyjából október elejéig vetjük el a magocskákat, a spenótot, sóskát, a salátát és a kelkáposztát, valamint az őszi fokhagymát. Ebben az esetben a növények még télig kikelnek, és így telelnek át.Tél alá vetés
A második esetben közvetlenül az első fagyok előtt, november végén, december elején kerülnek a földbe a magok, akkor, amikor a hőmérséklet már tartósan körülbelül 5 fok alatt marad. E módszer neve tél alá vetés, és elsősorban petrezselymet, sárgarépát szoktak ily módon ültetni, de a saláta, vöröshagyma, fokhagyma ültetése is elcsúszhat idáig, de megpróbálkozhatunk a zöldborsóval is.

Ennek a módszernek az a célja, hogy a növénymagok a földben teleljenek át, mert így megszívják magukat nedvességgel, és tavasszal hamar növekedésnek indulnak. Szerencsés esetben még azelőtt, hogy a kártevők észbe kapnának, és a kései fagyok megtépáznák őket. Az enyhe tél nem kedvez ennek a folyamatnak, mert ha túl hamar kicsíráznak a növények, könnyen elfagyhatnak.Hogyan?
Ássuk fel a talajt, és szórjuk el a magokat. A petrezselymet, sárgarépát, salátát körülbelül 2-3 cm mélyre, 20-30 cm-es sortávolságra, a zöldborsót 8-10 cm mélyre, és a méretétől függően 25-40 cm-es sortávolságra vessük, a hagymák között pedig hagyjunk 5-10 cm-nyi helyet. Az ültetési útmutatót egyébként megtaláljuk a csomagoláson is.Gyümölcsfák
A gyümölcsfák ültetésésnek ideje hagyományosan az ősz, pontosabban a lombhullástól az első fagyokig tartó időszak, amikor a növény nyugalmi állapotban van. Ilyenkor kevésbé viseli meg a helyváltoztatás, és könnyebben regenerálódik a gyökérzet is, ha szállítás, mozgatás közben megsérült.

Ha facsemetét ültetünk, a következőket tartsuk szem előtt. A faiskolában háromféleképpen találhatjuk meg fákat: cserépben, földlabdában, illetve szabad gyökérzettel. Utóbbira kell a legnagyobb gondot fordítanunk. Miután hazavittük, minél hamarabb ültessük el, de előtte vágjuk le a megsérült gyökérrészeket, ügyelve rá, hogy a lehető legkisebb részt távolítsuk el. Ezután áztassuk vízbe, majd állítsuk bele az előzőleg felásott gödörbe, melyben kényelmesen elfér a gyökérzet. Lapátoljuk rá és lapogassuk el a földet, hogy a fa stabilan álljon, majd öntözzük meg. Addig ássuk be a földbe, ameddig előzőleg benne volt, ennek nyomát láthatjuk a szárán.A faültetés során az egyik legfontosabb művelet a talaj fellazítása, hogy se túl kemény, se túl szellős ne legyen a föld, melybe elhelyezzük a fát, így a gyökerek megfelelően tudnak elhelyezkedni és növekedni a földben.

Virágok
Végül ne feledkezzünk meg a virágokról sem. A hagymásokat, a tulipánt, jácintot, nárciszt is ősszel kell elültetnünk. Igaz, a legjobb, ha még szeptemberben a földbe kerülnek, de ha az első fagyok előtt eldugjuk őket, még időben vagyunk. A tulipánt és a jácintot körülbelül 10-15 cm, a nárcisz hagymáit körülbelül 15-20 cm mélyre ültessük.

forrás: kapanyel.blog.hu, ilkertje.blogspot.hu, tuja.hu, viragcenter.hu, emberpalanta.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Így gondozd a mikulásvirágod!

A téli cserepes növények közül az egyik nagy kedvenc az ünnepek közeledtét jelző mikulásvirág. Ha kellő odafigyeléssel ...