Ezért lett védett növény a hóvirág

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/02/17

A hóvirágot bizonyára mindenki szereti, hiszen amikor a tél végén kidugja fejét a földből, tudjuk, már nincs sok hátra a tavasz beköszöntéig. 2005 óta védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint - ám kiskertünkben nyugodtan termeszthetjük.

Hóvirág a természetben
A hóvirág (Galanthus) az Amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Mintegy 75 faja és fajtája ismert, mind fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk az üde és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A növény termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Fontos tudni, hogy a hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.

A nagyfokú kitermelés miatt romlott a genetikai állományuk
A hóvirágot sajnos Európa-szerte veszélyeztetette a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérültek. A mutatós virág korábban ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók, és aluljárókban, utcasarkokon árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel. Az igazi baj azonban az ipari méreteket öltő kitermelés volt, nem egyszer "leleményes" vállalkozók munkagépekkel gyalulták le a termőhelyek földjének felső rétegét, hogy hagymák mázsáit nyerjék ki, melyeket aztán jellemzően exportáltak, elsősorban Hollandiába.  (A hagymák később többek közt nálunk is kereskedelmi forgalomba kerültek, kiváló minőségű importáruként reklámozva.) Fontos mellékzönge, hogy a kitermelők teljesen logikus módon, a legszebb példányokat emelték ki, így a megmaradt gyengébb minőségű, csúnyább hóvirágok szaporodtak, hasonló utódokat hozva létre.

2005 óta védett növény!
A probléma jelentőségét érzékelteti, hogy már nyolc éve államilag is elismert védelem alatt állnak a hóvirágok. 2005 augusztusában a természetvédelmi törvény  2001-es módosítása értelmében a vadon élő hóvirág (Galanthus) "természetvédelmi  szempontból jelentős növényfajjá" lépett elő, példányainak leszakítása tilos. A tilalom a virágon túl a föld alatt megbújó hagymára is érvényes (tehát nem kiskapu, ha csak a hagymát ássuk ki otthoni ültetés céljából). Az oltalom a hazánkban fellelhető mindhárom fajra vonatkozik. A Közterület Felügyelet közleményében figyelmezet, mivel egy szál hóvirág esetében a büntetés akár tízezer forint is lehet, nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása - 100 ezer forint felett - már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető és büntethető. A hóvirággal kapcsolatos ellenőrzéseket a közterület-felügyelők és a természetvédelmi őrszolgálat végzik.

Ültessünk kertünkbe hóvirágot!
A növény szerelmesei természetesen saját maguk el ültethetnek hóvirághagymát: kertészetekben, szakáruházakban  kedvező áron kaphatóak nálunk nem őshonos, termesztésből származó, kerti (vagy parkbeli) ültetésre kínált változatok. A kertünkben vagy akár cserepesen termesztett példányokra ráadásul nem vonatkozik a fenti törvény: ezeket szabadon lehet ültetni vagy leszedni - persze a legjobb, ha csak egyszerűen csodáljuk őket. A hóvirág a szépsége mellett egyébként egyben hálás kerti vendég is, mert sok törődést nem igényel: hagymáinak őszi ültetése után tulajdonképpen magukra is hagyhatjuk őket, csupán arra figyeljük, hogy természetes élőhelyeihez hasonló, lombok alatti, félárnyékos területet válasszunk számukra. Ha mindez teljesül, gyorsan terjeszkedő, pár éven belül nagy teleppé fejlődő hóvirág-kolóniát nyerünk, amely minden tél végén pozitív módon hat kedélyállapotunkra, és saját bejáratú "tavaszjelzőként"működik majd.

 

forrás: vadonleso.hu, delmagyar.hu, kertesz.blog.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Hogyan mozognak a növények?

Miért fordul a napraforgó a fény felé? Hogyan kapja el a "húsevő" növény áldozatát? Miért "alszanak" a virágok?