Piacok Napja volt az Erzsébet téren

Hír

írta: Admin
2014/09/24

Piacok Napja néven indított útjára hagyományteremtő rendezvényt 2014. szeptember 20-án Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren a Nem Adom Fel Alapítvány. A programsorozat nem kisebb célt tűzött zászlajára, mint a városlakók fogyasztói attitűdváltásának elindítása és a valós közösségi élményen alapuló személyes interakciók erősítése. A rendezvényt, amelyhez számos ismert ember is csatlakozott, a WAMP Design Vásár együttműködésével szervezi az Alapítvány. A Piacok Napja része a korábban indult „Kezdjetek szeretni...” nevet viselő programsorozatnak.

A főként sérült emberek társadalmi integrációjával foglalkozó Nem Adom Fel Alapítvány azokat a manapság egyre divatosabb bolhapiacokat, design vásárokat, garázsvásárokat, kisebb-nagyobb kézműves piacokat népszerűsíti, amelyek tevékenységükből adódóan a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot szolgálják. Mindezek mellett pedig a személyes interakciókat nélkülöző városlakóknak nyújt valós közösségi életérzést.

„A Piacok Napja része a korábban indult „Kezdjetek szeretni…” elnevezésű programnak. A kezdeményezés alapvető célja egy társadalmi szemléletváltás elindítása, amely előterébe helyezi az emberi kapcsolatok minden fronton történő megerősítését” – mondta el Király Belián, a Kezdjetek szeretni c. program szóvivője. „Amikor év elején elindítottuk a programsorozatot több színtérre álmodtunk meg közösségi tereket. Tervezünk virtuális találkozási helyet és kávéház-nyitást is a jövőben, valamint a mai rendezvény sikerességén felbuzdulva további, érezhetően hiánypótló Piacok Napja rendezvényt is. Kevés idő és kevés hely jut a találkozásokra. Az életünk felgyorsulása, a fogyasztói attitűd megerősödése visszahat emberi kapcsolatainkra is. Nem szabad feladnunk azt, hogy minőségi emberi kapcsolatoknak legyünk részesei.  Mindez fokozottan igaz a sérült élethelyzetben lévőkre, akik egészséges embertársaikhoz hasonlóan szintén befogadó közösségekre, vágynak” – tette hozzá a szóvivő.

Az Erzsébet téren bemutatkozott több már jól működő, de tematikájában markánsan elkülönülő budapesti piac, többek közt a WAMP Design Vásár és a Vidék Mustra. Az első Piacok Napja rendezvényhez szimpátia-nyitvatartással csatlakozott a Szimpla Piac, a DiP Design Vásár, a Gardrób Közösségi Vásár, a Közös Piac valamint a pécsi AszPIK Alkotói Piac is. „A WAMP és az alapítvány értékeiben sok közös van, hiszen a WAMP egyik fontos célkitűzése a kezdetek óta az, hogy amellett, hogy tehetséges magyar tervezőknek nyújt megjelenési lehetőséget, egy találkozási pontot, közösségi teret hozzon létre a vásárra látogatók számára. Minden olyan kezdeményezésben szívesen részt veszünk, amelynek célja a közösségépítés és a társadalmi szemléletformálás illetve a rászorulók támogatása. Éppen ezért nagyon örültünk az alapítvány megkeresésének, és nem is volt kérdés, hogy csatlakozunk -e a rendezvényhez” – mondta el Kókai Erika, a WAMP Design Vásár ügyvezető igazgatója.

A Piacok Napjához Pécsről csatlakozó ASZPIK (Alkotói Szombati Piac a Kertben) saját vásározó helyén tart nyitva aznap, ezzel szimbolizálva a Piacok Napja rendezvény azon törekvését, hogy jövőre már országos mozgalommá szélesedve, számos helyen egy időpontban tartanak majd nyitva piacok. „Fontosnak tartunk minden olyan rendezvényt, amely a helyi termelők, kézművesek, iparosok, designerek munkáját támogatja, lehetőséget biztosítva a bemutatkozásra. Vedd a helyit, mert az helyben marad - az önfenntartás alapja, ezeknél a  döntéseknél kezdődik” – mondta el Balogh Edina, a piacot működtető Kortárs Ellátó Egyesület elnöke.

A rendezvény filozófiájához számos ismert ember is csatlakozott, többek közt Németh Juci énekesnő, Gryllus Dorka színművésznő és Kecskés Karina színművésznő is. „Egészen közelről ismerem a sérült élethelyzetben élő embereket, ezért is hiszem, hogy a Nem Adom Fel Alapítvány küldetése ezekkel a rendezvényekkel valóban célba ér. A szemléletformálást nem óriásplakátok hirdetéseivel lehet elérni. Sokkal inkább élményekkel, találkozásokkal és tapasztalásokkal, amelyek által valóban közelebb kerülhet egymáshoz ember és ember. Szívesen állok a „Kezdjetek szeretni…” program mellé tevékenyen is. Nem csak azért, mert jó ügy élére állni felemelő érzés, hanem mert a segítségnyújtás leköti a lekötetlen energiámat is” – mondta el Kecskés Karina, aki rendszeres résztvevőjévé vált a programsorozat eseményeinek.

A kezdeményezés következő elemeként elindul a www.kezdjetekszeretni.hu weboldal, amely  lehetőséget teremt közösségi programokhoz való csatlakozásra, ismerkedésre és pártalálásra is. Külön  hívják erre a felületre azokat a sérült embereket is, akik helyzetükből adódóan nehezen találnak módot arra, hogy közösséget és párkapcsolatot alakítsanak ki.

A projekt meghatározó elemeként, a téma folyamatos kulturális központjaként és integrált közösségi tereként indul el hamarosan a VIII. kerületben a fogyatékossággal élő munkatársak által működtetett Never Give Up Cafe. A hely nappal kávézóként, este kulturális programokat befogadó helyszínként működik majd, teret adva azoknak az eseményeknek is, melyek élővé, valóssá teszik a kezdjetekszeretni.hu oldal virtuális közösségi életét.

A rendezvény bevételei a sérült emberek pártalálási nehézségeit segítő Kezdjetek szeretni! programot támogatja majd, melynek hivatalos nagykövetei: Illés Fanni, paralimpikon úszó, kerekesszékes szépségkirálynő, Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető, Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete.

 

A rovat új hírei

Hasonló