Természetes fehérítési tippek mosáshoz

Hír

2014/02/11

Ruháink fehérítésére számos módszer akad, de az olyan vegyi alapanyagú tisztítószer, mint a hipo, vagy a klóros fehérítő roncsolja az anyagot, használatukkal a ruhák élettartama jelentősen csökken. Természetes módszerekkel megkönnyíthető a fehérítés és a textilek frissességének megőrzése.

Citromlé
A citromlé természetes fehérítő hatással bír, használata az egyik legbiztonságos tisztítási módszer. Mosáskor öntsünk a vízbe fél pohár citromlevet, és legalább fél óráig hagyjuk benne ázni a ruhákat. Miután átöblítettük az anyagot, a textilek láthatóan fehérebbek lesznek. A citromlé kiváló tisztítószer rozsda, illetve ásványi anyagok által okozott foltok eltüntetéséhez is, mosás után pedig észrevehetően természetes frissességet kölcsönöz ruháinknak.

Ecet
Az egyik legnépszerűbb karbonsav, a vízhez és az etanolhoz hasonlóan protikus oldószer. Elegyedési hajlama és oldóképessége miatt fontos ipari vegyszer is. Öntsünk a mosógépbe fél pohár ecetet, majd mossuk ki a ruhákat 40 Celsius-fokon. Az ecet rendkívül hatékony elszürkült ruhák fehérítésére, foltok eltüntetésére. Ha kisebb adag ruhát szeretnénk fehéríteni, tegyünk egy pohár ecetet 1,5 liter vízbe, majd forraljuk fel. Az anyagot áztassuk benne pár órán keresztül. Ezáltal puha tapintást és friss illatot kölcsönöz ruháinknak. 

Szódabikarbóna
A szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Vízlágyító tulajdonsága mellett elszürkült textilek tisztítására is kiváló szer. Vászonból készült anyagok esetében 100 gramm szódabikarbónát használjunk, ezt körülbelül tíz liter vízben oldjuk fel. Ebben az oldatban áztassuk be az anyagot, majd alaposan öblítsük át. A zsír, kávé és teafoltok tisztításához is kiváló.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például biobolt tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

 

forrás: femina.hu, almaimotthona.hu, halas.net

A rovat új hírei

Hasonló