A nagy „NEM” a pálmaolaj termelésre!

Magazin

2015/03/20

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. Rengeteg olyan termékben van jelen, amelyet a mindennapjaink során használunk. A növekvő pálmaolaj felhasználás az utóbbi években életre hívta az esőerdők pusztítását, így sodorva a kihalás szélére főemlősünket, az orángutánokat.

A globális mennyiség 85 %-át Malajziában és Indonéziában állítják elő, de Dél-Amerikában és Afrikában is találhatóak ültetvények. 1990 óta megduplázódott az olajfa ültetvények száma, sőt, Indonéziában például a tízszeresére duzzadt. Ez napjainkra 16 millió hektárnyi pálmaolaj kitermelésre szolgáló területet jelent, ami több mint Magyarország másfélszerese.

Miben találunk pálmaolajat?
A világtermelés nagy részét az élelmiszeripar (margarin, csokoládék, kekszek, készételek) használja fel, de ott van kozmetikumainkban (szappan, sampon) tisztítószereinkben is. Natúr szappanok vásárlásakor is érdemes megnézni az összetevők listáját, mivel nagyon könnyen előfordulhat, hogy a termék nem mentes a pálmaolajtól.

Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Yemisi Ogbe

A következő elnevezéseket keressük a termékeken: Közvetlenül vagy közvetve pálmaolajból készül(het)nek ezek az összetevők: Palm Kernel (pálmamag), Palm Oil Kernel, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát).

Mi teszi vonzóvá?
A válasz egyszerű: az, hogy olcsó. A mai gazdasági érdekek által vezérelt világban az olcsó előállíthatósága háttérbe szorította azon tulajdonságait, amelyek például az emberi egészséget érintik. Bár egyes helyeken lehet hallani arról, hogy milyen egészséges használata, viszont az ilyen híresztelésekkel ellentétben a valóság az, hogy a pálmaolaj magas telített zsírsav tartalmánál fogva növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját.

Újabb faj tűnik el?
Az egész elszenvedői a
z orángutánok: az olajpálma termesztésnek köszönhetően életterük 90 %-át veszítették el csupán az elmúlt 20 esztendőben. Az egyre növekvő pálmaolaj kitermelés eredményeként percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el, helyükön ültetvények jelennek meg. - Ez átlagosan napi 6-12 orángután pusztulását eredményezi! A szakemberek véleménye szerint számítani lehet arra, hogy az orángutánok 3-12 éven belül eltűnnek a Föld színéről, amennyiben a helyzet nem változik. Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő sem, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig a talajban is marad. Emiatt már csak évtizedek kérdése és végleg eltűnhetnek az őserdők, velük együtt azok gazdag állat – és növényvilága, a fák természetes oxigéntermelő és por-megkötő hatásáról nem is beszélve.

Pozitív kitekintés
Napjainkig egyre több szervezet tiltakozik a termelés fokozása ellen (pl. WWF, Greenpeace). Az RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) vagy Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal nevű szervezethez való csatlakozás által több nagyobb cég is vállalta, hogy köszöni, de kizárólag az olyan pálmaolajból kér, ami a fenntarthatóság elvei szerint lett előállítva. Így tett például legutóbb a Nestlé is: „…csatlakoztunk egy koalícióhoz, amely moratóriumot kér a pálmaolaj-termelésből adódó esőerdő-pusztításra Indonéziában”

Az Unilever, az egyik legnagyobb globális felvásárló, ettől az évtől szintén fenntartható forrásból szerzi be a pálmaolajat. Persze a legjobb választás - ami egyúttal kontroilálható is - az, ha a pálmaolaj felhasználás megszüntetésre kerül, ahogyan tette azt 2014-ben a nemzetközi szinten piacvezető mosó- és tisztítószer gyártó vállalat, az Ecover. A cég algaolajra cserélte a termékeiben található pálmaolajat a trópusi esőerdők védelmében. De találunk itthoni példát is: a magyar mannaszappan pálmaolaj-mentes, „orángután barát” termékekkel próbálja felhívni a figyelmet a kialakult helyzetre.

Mit tehet Ön?
Tudatos fogyasztással, a pálmaolajat tartalmazó termékek bojkottálásával sokat tehet annak érdekében, hogy megmaradjanak az esőerdők és lakóik. A következő vásárlás alkalmával tehát nézze meg jó alaposan az összetevők listáját és mondjon nemet a pálmaolajat tartalmazó fogyasztói cikkekre. Hívja fel erre családtagjai, barátai figyelmét is!

 

A rovat új hírei

Hasonló

Támadás alatt a Nutella?

A francia környezetvédelmi miniszter bojkottra szólít a Nutella pálmaolaj felhasználásának ürügyén. Ugyanakkor megoszlanak a ...