Vízgyűjtés esővízből

Magazin

2013/07/11

A kertben elhelyezett vízgyűjtők használata újfajta megoldást jelenthet az öntözésben. Íme, néhány számunkra is elérhető módszer, természetesen otthoni használatra.

Nyáron növényeink jóval több vizet igényelnek az átlagosnál. A kerti öntözés, amely általában csapvízzel történik, az éves vízhasználat 60%- át is jelentheti egy háztartásban. A tetőről a csapadék elfolyik vagy elpárolog, pedig a vízgyűjtő eszközök segítségével tárolható és fel is használható az esővíz: Miután a csapadék a tetőről az ereszcsatornán át lefolyik, közvetlenül a gyűjtőkbe jut. Az esővízzel történő locsolás előnye, hogy a víz lágysága miatt jót tesz a kerti, illetve benti növényeknek. Minden esetben érdemes a locsolást a kora reggeli órákban elkezdeni, hiszen napközben könnyebben párolog a víz.

Vízgyűjtő kukából
Ha eléggé kreatívak vagyunk, mi is kialakíthatunk egy saját vízgyűjtőt magunknak. A kuka tetejére szükséges vágni egy lyukat, ahol az esővíz befolyik, majd az oldalára egy a víz eresztésére, vagy adagolására szolgáló csap kialakítása szükséges.

Vízgyűjtő műanyagból
A műanyag hordó fala elég vastag a víz tárolására. Nem árt beszereznünk egy esőcsatorna szűrőt sem, mely a túlfolyás elleni védelem miatt szükséges. Ennek előnye, hogy évszaknak megfelelően téli, illetve nyári üzemmódra is állíthatjuk. A hordó lezárására pedig szükséges egy tömítő tető, mely víz és légmentesen zár.

Vízgyűjtő fahordóból
Nem csak műanyagból, de fahordóból is kialakíthatunk vízgyűjtőt. Csak úgy, mint a többi tárolón, az oldalán elhelyezkedő csappal mi szabályozhatjuk, hogy milyen mennyiségben szeretnénk a vizet locsolni kertünkben.

 A rovat új hírei

Hasonló