Öntözési technikák nyáron

Magazin

2013/08/02

Kertünk az év szinte minden időszakában igényli a helyes gondozást, nyáron azonban különösen nagy veszélynek vannak kitéve növényeink, ám megfelelő vízellátással megóvhatjuk őket a kiszáradástól.

Megfelelő időzítés
Öntözés előtt ellenőrizzük a talaj nedvességét növényeink körül. A helyi időjárás előrejelzést vegyük figyelembe: ha melegebb időt jeleznek, érdemes a reggeli órákban meglocsolni növényeinket, mivel napközben az erős napsütés következtében gyorsabban elpárolog a víz. Amennyiben a reggeli locsolás mégis kimaradna, késő délután pótoljuk az öntözést.

Alapos vízellátás
A talaj felszíne alatt mélyen fekvő növényeinket alaposabban kell meglocsolni. Az öntözővíz a talaj 20-50 cm-es rétegébe, a gyökérzónába kerül. A nyári melegben a füves terület kiszáradását úgy akadályozhatjuk meg a legkönnyebben, ha öntözőberendezést helyezünk el, amely biztosítja a folyamatosabb vízellátást.

Növények fajtái
Öntözéskor vegyük figyelembe, hogy milyen fajta növények vannak kertünkben. A zöldségek, mint például a fejes saláta, vagy a spenót (sőt, az újonnan ültetett facsemeték is) érzékenyebbek a napfényre, így még inkább ki vannak téve a nyári szárazságnak. Ügyeljünk ezek folyamatos vízellátására. Zöldségek, amelyek szeretik a nedves talajt, ám vízigényük közepes - közepesen nagy: gyökérzöldségek, padlizsán, zöldpaprika, saláták és levélzöldségek.

Öntözés kannával
Ha a kannás öntözés hívei vagyunk, tartsunk minél közelebb a kannát növényeinkhez, így a víz könnyebben eljut a gyökerekig, és a különböző gombás fertőzéseket is elkerülhetjük ezzel a módszerrel.

Esőszerű öntözés
Többféle öntözési módszert alkalmazhatunk kertünkben. Az úgynevezett „esőszerű” öntözéssel a víz az esőhöz hasonlóan, vagyis a levegőből cseppek formájában kerül a növényekre, amit általában slag segítségével végezhetünk. Ezt leginkább füves területen, vagy szántóföldeken alkalmazzák.

A mikroöntözés
A mikroöntözés, vagy csepegtető öntözés lényege, hogy kis vízmennyiséget úgy osztjuk szét, hogy közben veszteség, mint például párolgás és szivárágás, elkerülhetővé válik. Az ültetvényeken alkalmazzák legtöbbször.

Egyik korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mi módon gyűjthetjük össze a lehulló esővíz egy részét. Amennyiben a vízgyűjtőt (hordót) el tudjuk helyezni úgy, hogy annak alja a locsolandó terület felett legyen legalább egy méterrel, akkor ezzel részben "automatizálhatjuk" is az öntőzést. A vízgyűjtő aljára szereljünk csapot, arra pedig csatlakoztassunk fekete műanyag csövet (javasolt 32 mm-es fekete KPE cső). A csövet futtassuk el a kert egyik oldala mellett, soronként pedig csatlakoztassunk belőle további elágazásokat, alakítsunk ki csepegtető lyukakat. A cső legvégét zárjuk le.


forrás: organicgardening.com, hobbikert.hu, bien.hu, foldszint.blog.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.