Íme a forradalmi eszköz, mely a sivatag levegőjéből nyeri az ivóvizet

Hír

írta: ecolounge
2017/05/12

Noha már évtizedek óta ismert az un. ködaratás gyakorlata, és persze léteznek levegőből ivóvizet fakasztó modernebb technológiák is, a küszöbön álló globális ivóvízválság állandó gondolkodásra sarkallja a tudósvilágot. Startup-ok, kutatólaborok - és a mögöttük álló befektetőcsoportok - tucatjai érdekeltek abban (meg persze az emberiség kb. 80%-a), hogy a lehető leghamarabb találjanak a tengervíz sótalanításánál költséghatékonyabb megoldásokat. Nagyon is elképzelhető, hogy ez a nemrégiben bemutatott eszköz lesz az egyik olyan alternatíva, mely végül kereskedelmi forgalomba is kerül.

A kísérleti berendezés központi eleme egy olyan - az un. fémorganikus vázszerkezetek (vagy térhálók - MOF) nevü, kristályos porok egy csoportjába tartozószivacsszerű anyag, melynek minden egyes kilogrammja közel 3 liternyi vizet képes kinyerni a levegőből naponta. Az első MOF-eket Omar Yaghi, a Berkeley Egyetem vegyésze fejlesztette ki több, mint húsz évvel ezelőtt, magát a vízfakasztó eszközt pedig Evelyn Wang, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) mérnöke tervezte tanítványaival.

Működése lényegében a kondenzáció elvén alapul, azaz a levegő páratartalmából vonja ki a vizet. Belseje egy egy kilogrammnyi, lappá préselt MOF-kristályt tartalmaz, mely egy napsugarakat elnyelő lemez és egy kondenzátor között helyezkedik el zárható dobozban. Éjszaka a doboz kinyílik, így a levegő keresztüláramlik a MOF-lapon, melyhez hozzátapadnak a vízmolekulák, apró cseppeket formázva. Reggel a doboz becsukódik, a fémlapot a napfény felmelegíti, ezáltal a doboz belsejében a kintinél nagyobb hőmérséklet és persze magasabb páratartalom alakul ki. A létrejött "vízgőz" végül vízként kondenzálódik, és egy gyűjtőrekeszben csapódik le.

Bár a MOF ilyen jellegű alkalmazása abszolút újszerű, maga a kondenzációs eljárás már olyannyira bevált, hogy többek közt az egyik ismert autómárka is tervez bevezetni egy erre épülő autós kiegészítőt, az utastéri ivóvízadagolót.

Az új eszköz (akárcsak a lassacskán kereskedelmi forgalomba kerülő WaterSeerlényegében ingyenessé teheti a száraz területek vízellátását, így nemcsak az ivóvízkrízisre adhat megoldást, hanem biztosíthatja az öntözésre szánt készletek folyamatos utánpótlását is.


Kép forrása: news.mit.edu

 

forrás: sciencemag.org, mit.edu

A rovat új hírei

Hasonló