A biológiai sokféleség megőrzését a döntéshozatalba is be kell építeni

Hír

írta: MTI
2016/10/02

Az országos és az önkormányzati szintű döntéshozatalba, tervezésbe is be kell építeni biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi környezetvédelmi miniszteri konferenciáján.

A szaktárca tájékoztatása szerint az OECD szakminiszterei a klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyaltak értekezletükön szeptember 28-29. között a francia fővárosban.

Nagy István kifejtette, a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek érvényesítésére kell törekedni a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben, ezért Magyarország a Zöld Klíma Alap részére korábban tett 1 milliárd forintos magyar felajánláson túl további 1 milliárd forintot ajánlott fel kétoldalú és többoldalú kormányközi klímapolitikai célra.

Ismertette, az FM októberben indít el egy nemzeti projektet, amely gazdasági szempontból értékel kulcsfontosságú természetes ökoszisztéma-szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a kormány idén elfogadta a második Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet. A Magyar Halászati Operatív Programról elmondta, hogy abban a Natura 2000 területek kezelése és a természetes vizek rehabilitációja fontos intézkedésként szerepel.

Nagy István a közlemény szerint az UNESCO jelentésére hivatkozva felhívta a figyelmet arra: ha az ember nem változtat környezethasználatán, akkor 2050-re közel 50 országban vízkorlátozást kell bevezetni. Emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarország november 28. és 30. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, a konferencia pedig a megoldásokra, valamint a gyakorlati tennivalókra koncentrálva kívánja elősegíteni az új típusú, integrált szemléletű fenntartható vízgazdálkodást.

A párizsi értekezlet napirendjén szerepelt az élelmiszerpazarlás ügye is, amely ellen Magyarország kormányzati szinten is fellép. Az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2014 októberében indította az Élelmiszer Érték elnevezésű fórumot. A fórum munkacsoportjai azt vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét.


forrás: MTI

A rovat új hírei