Latin-Amerikának és a karibi térségnek növelniük kell kiadásaikat az éghajlatvédelmi célok eléréséhez

Hír

írta: ecolounge
2023/12/15

A Latin-Amerikai és Karibi Gazdasági Bizottság (ECLAC) által készített jelentése szerint 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) évi minimum 3,7 százalékára kell növelni a kiadásokat, hogy elérjék az éghajlatvédelmi célokat.

A dubaji COP28 csúcstalálkozón múlt héten bemutatott jelentés szerint a régiónak a GDP 3,7 - 4,9 százalékát kell évente költenie, szemben a 2020-as 0,5 százalékkal, ami 2030-ig összesen 2,1 - 2,8 milliárd dolláros beruházást jelentene.

Az ECLAC szerint a kiadások jelentős részét az éghajlatváltozás mérséklése tenné ki, ezen belül főként a közlekedéssel, az energiával, valamint az infrastruktúrával és az erdőirtással kapcsolatos projektek, míg a fennmaradó egyharmadát az olyan alkalmazkodási módszerekre kellene fordítani, mint például a szegénység elleni küzdelem, a partok védelme, a víz tisztítása.

A tanulmány rámutatott, az éghajlatváltozás - a szélsőséges jelenségek hatásait nem számítva - egyes országokban akár 10 százalékkal is csökkentheti a munkatermelékenységet, ami a gazdasági növekedési potenciált csökkenti. A szélsőséges időjárás már most is sújtja Latin-Amerika és a karibi térség egyes részeit, és pusztító hatással van egyes mezőgazdasági ágazatokra is.


Forrás: Reuters
Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Neil Palmer/CIAT

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló