A Déli-óceán felmelegedése globális dominó hatást fog elindítani

Hír

írta: Kiss Gábor
2018/03/16

Az elkövetkezendő években a világ óceánjai tovább fognak melegedni, ami az óceáni élővilág egyre nagyobb mértékű pusztulását eredményezi.

Bolygónk déli csücskében fekvő kontinens sarki jegének elképesztő hatása van a globális klímára, és az óceáni életre világszerte. Egy új kutatás szerint ha az Antarktiszt körülölelő Déli-óceán tovább melegszik, egy globális dominó hatás fog beindulni az óceánok ökoszisztémájában.

A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve a modern földrajztudományban, az ötödik óceánként emlegetik. A másik négy óceántól eltérően nem kontinensekkel határolt, hanem az Antarktisz körüli, különállóan áramló víztömeget jelöli ezzel a névvel a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság (IHO), mely 2000-ben nyilvánította hivatalos kifejezéssé, amit elsősorban az áramlások kutatásában elért korábbi eredmények indokoltak. A fogalom használata egyelőre nem általános, a magyar kartográfia sem használja.

A gazdag ásványianyag-tartalmú Déli-óceán vize a széljárásnak köszönhetően eljut a világ többi óceánjába is. A kutatók szimulációiból azonban kiderült, hogy a globális felmelegedés következtében a nyugati szelek fel fognak erősödni, ami lecsökkenti és idővel megakadályozza a vizek keveredését, tovább gyorsítva a sarki jég olvadását, egyúttal elszeparálva ezeket az ásványianyagban gazdag vizeket.

A létfontosságú anyagok csökkenésével az óceáni élővilág is hanyatlásnak fog indulni.

A kutatók szerint a jelenség 200 éven belül fog bekövetkezni.


kép forrása / szerző: Landsat Image Mosaic of Antarctica team

 

forrás: futurism.com

A rovat új hírei

Hasonló