A világ a WWF egyik alapítójára, Dr. Luc Hoffmannra emlékezik

Hír

2016/07/28

Csütörtökön, 93 éves korában elhunyt Dr. Luc Hoffmann, aki a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének, a WWF-nek egyik társalapítója, és első alelnöke volt. A filantróp madarász, természetvédő munkássága előtt világszerte tisztelegnek.


A július 21-én elhunyt Dr. Luc Hoffmann 1961-ben egyike volt a WWF társalapítóinak, aki a szervezet első alelnökeként szolgált egészen 1988-ig. A világszervezet létrehozása terén tett elévülhetetlen érdemei mellett, a WWF Franciaország és a WWF Görögország alapítása is az ő nevéhez fűződik. A kiváló tudós és természetvédő haláláig a szervezet elnök emeritusa volt.

A Baselben töltött gyermekkora óta elkötelezett madarász Luc Hoffmann a Baseli Egyetemen, zoológiából szerzett Phd. fokozatot. Számos könyv szerzője volt és több mint 60 folyóiratcikket közölt a madarak és élőhelyeik megfigyelésekor szerzett tapasztalatairól. Az elkötelezett szakember szakmai és személyes élete során is mindvégig hű maradt a természetvédelemhez. Tudományos munkássága mellett több intézet és szakmai szervezet alapításában vállalt szerepet.

Ő volt a Wetlands International elnöke, és az IUCN alelnöke. Kulcsszereplője volt a WWF segítségével megvalósuló, spanyolországi Donana Nemzeti Park létrehozásának és a vizesélőhelyekre vonatkozó Ramsari Egyezmény aláírásának is.

A MAVA Alapítvány 2012-ben hozta létre a Luc Hoffmann Intézetet azzal a szándékkal, hogy a bolygó legsúlyosabb természetvédelmi kihívásaira keressen fenntartható, tudományos megoldásokat. A tudóst 1998-ban a WWF legmagasabb kitüntetésével, az Edinburgh Hercege Természetvédelmi Díjjal tüntették ki. Emellett 2010-ben megkapta a Francia Becsületrendet, 2016-ban pedig II. Albert Monaco-i Herceg nevével fémjelzett alapítvány díját a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében végzett felbecsülhetetlen értékű munkájáért. Fia, André Hoffmann jelenleg a WWF Nemzetközi szervezetének alelnöki tisztségét tölti be.

"Dr. Luc Hoffmann egyike volt a WWF alapítóinak, akik 1961-ben úgy döntöttek, hogy vagyonukat, társadalmi és politikai befolyásukat latba vetve létrehozzák azt a természetvédelmi civil szervezetet, amely mára a legnagyobb, és a Föld számos pontján a legbefolyásosabb természetvédelmi erővé nőtte ki magát" - jelentette ki Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló