A vízi élet megfigyelésére alkalmas kísérleti tartályokat adtak át Tihanyban

Hír

írta: MTI
2018/10/25

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályokat adtak át a tihanyi Limnológiai Intézet területén. A rendszer segítségével modellezni lehet, hogy az élőlények hogyan reagálnak a környezeti feltételek megváltozására, például a klímaváltozásra.

A rendszert alkotó 12 tartály egy-egy önálló ökoszisztémaként kezelhető, melyekben bizonyos paraméterek, például a hőmérséklet és tápanyagviszonyok változtathatók. Elsőként a planktonikus élőlények viselkedését figyelik majd meg a tartályokban, melyek a Balatonéhoz nagyon hasonló minőségű vizet tartalmaznak. Egyebek mellett a globális klímaváltozás várható hatásaival kapcsolatban vonnak majd le következtetéseket és vizsgálható az is, hogy egyes fajok hogyan reagálnak új fajok megjelenésére, illetve a fajvesztésre.

Választ találhatnak a kutatók arra is, hogyan óvják meg a Balatont a klímaváltozás hatásaitól.

Az első kísérletek jövő tavasszal kezdődnek majd, két év múlva pedig már komoly eredményekre lehet számítani.

A tihanyi a világ egyik legmodernebb mezokozmoszrendszere, Kelet-Közép-Európában pedig az első. A berendezés a környezettudományos előrelépés lehetőségét teremti meg, egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton megóvásához járulhat hozzá.


Kép: Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója (b) és Boros Gergely biológus, a Limnológiai Intézet tudományos vezetője a sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok átadásán Tihanyban 2018. október 24-én. - MTI/Szigetváry Zsolt


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló