Energiaválság? Erre van előre!

Magazin

2012/07/11

Egy „ideális, de reális” energetikai jövőkép készült több hazai felsőoktatási intézmény és egy dán kutatóműhely segítségével. Az eredmény szerint ha a politikai, szabályozási tényezők az energetikai átalakulásnak támogató környezetet teremtenének Magyarországon, már 2050 körül kizárólag megújuló energiaforrásokkal működhetne a hazai gazdaság.

A másfél éves kutatás során, számítógépes modellel készített jövőkép elkészítését az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatója, dr. Munkácsy Béla korrdinálta. A munkában a Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem kutatói illetve számos egyetemi hallgató is részt vett, a dán INFORSE-Europe pedig szakmai támogatásával egészítette ki a kutatóműhelyt. Az eredményeket a 23 szerző egy több mint 150 oldalas ingyenes kiadványban jelentette meg Erre van előre! címmel.

A kifejezetten hazai adottságokkal és lehetőségekkel kalkuláló számítógépes modell szerint 2005-höz képest 2040-re az ország teljes energiaigénye a jelenlegi 1086 PJ-ról 480 PJ-ra csökkenhetne, onnantól kezdve teljes mértékben kiváltva a fosszilis tüzelőanyagokat – a szénféleségeket, a földgázt és még az atomenergiát is, a gazdaság minden ágában.

A forgatókönyv három fő pilléren alapul. Az első az energiahatékonyság növelése, amely hazánkban jelentős potenciállal bír. A műszaki lehetőségek tekintetében a jelen technológiákat használva négyszeres, vagy esetenként akár tízszeres hatékonyságnövekedés érhető el – vagyis ennyiszer kevesebb erőforrásra, energiára lesz majd szükség. A második pillér az energiatakarékosság, amely a szemléletváltást is magában foglalja: rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy összességében mennyi energiát használunk fel – de a jelenlegi mérték pazarló, felesleges és fenntarthatatlan.

A harmadik pillér feltétele az előző kettő: ha az energiafogyasztást a hatékonyság növelésével és takarékossággal radikálisan csökkentjük – természetesen megtartva, sőt emelve az energetikai szolgáltatások színvonalát –, annak mennyiségét már tudjuk fedezni megújuló energiaforrásokkal. A hazai megújuló források lehetséges potenciáljait is áttekinti a kiadvány, szigorúan a – még ökológiai szempontból is – fenntartható erőforrásokra helyezve a hangsúlyt.


forrás: http://legszennyezes.hu/hirek/61-legfrissebb-hirek/291-megujulo-energia-lathatna-el-magyarorszag-teljes-energiaigenyet, Erre van előre! Egy fenntartható energiarendszer keretei Magyarországon (Vision 2040 Hungary 1.0) Szerk: dr. Munkácsy Béla; Kiadó: Körn

A rovat új hírei