Érdekes felhők

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/03/16

A lencsétől a lyukason át a cső alakzatig. Nem mindennapi látványt nyújtanak ezek a ritka légköri képződmények.

Lencsefelhő (Altocumulus lenticularis)
Az esőt hozó front elvonulása után a felhőzet felszakadozik, a légnyomás egyenletesen és tartósan emelkedik. A front mögött a leszálló légmozgások veszik át az uralmat, ezek kilapítják és legömbölyítik ill. "legyalulják" a felhők széleit. Végül a szétterülő, lapos felhőformák lencse alakot öltenek (lenticularis).

Felhősapka (Cumulonimbus pileus)
A zivatarfelhő tetején elmosódott körvonalú lepel látszódik. Akkor formálódik, amikor a függőleges légáramlás felemeli a felhőt, jócskán lehűtve azt.

A Kelvin-Helmholtz felhő
Ez a felhő a Kelvin-Helmholtz instabilitás esetén jön létre, amikor egy gyorsabban mozgó és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik. Ekkor a gyorsan mozgó réteg felkorbácsolja a lassabb, sűrűbb réteg felületét, így alakulnak ki ezek a látványos hullámok.

Lyukas felhő
Kialakulását megelőzően a felhőben a hőmérséklet fagypont alá esik, azonban ekkor még nincs elegendő szilárd részecske ahhoz, hogy jég alakulhasson ki. Mikor elegendő szilárd részecske már összegyűlt, a felhő azon része - kör alakban - hirtelen megfagy, ez a túlhűtött folyadék pedig a földfelszín felé esik. Ennek következtében keletkezik kör alakú lyuk a felhőben, amely képződményt sokszor UFO-nak nézik.

Csőfelhő
Ezen felhőforma kialakulása ritkaságszámba megy. Akkor alakul ki, ha a hidegfrontok egymáshoz közel vannak, általában közvetlenül vihar előtt, amikor a nedves levegő felemelkedik. Így keletkezik a vízszintes cső alakú forma. Természetesen ettől sem kell megijedni, teljesen ártalmatlan.

Mammatus
A meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához, ami a felhő horizontális terjeszkedését eredményezi, eközben a meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő.


Képek forrása:
Lencsefelhő / Szerző: Rootmeansquare
Felhősapka / Szerző: Brady Smith; Coconino National Forest
Felhősapka / Szerző: rubengarciajrphotography
Kelvin-Helmholtz felhő / Szerző: grahamuk
Lyukas felhő / Szerző: Ozzy Delaney
Csőfelhő / Szerző: Daniela Mirner Eberl
Mammatus felhők / Szerző: Craig Lindsay

 

A rovat új hírei