Felértek a csúcsra!

Hír

írta: ecolounge
2013/05/20

Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga csúcsára.

 

Végre megvan a magyar expedíciózás történetének 12-ik nyolcezrese! Nepáli idő szerint ma 18:00-kor, több mint 24 órás mászás után Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga (angolul: Kanchenjunga) 8586 méter magas csúcsára. - írja a Himalája Expedíció blog.

Kancsendzönga

8586 méteres magasságával a harmadik legmagasabb hegy a világon (a Mount Everest és a K2 után), s egyben India legmagasabb hegycsúcsa is (Nepálban a második legmagasabb hegycsúcs). Nevének jelentése: „a hó öt kincse”, ui. ténylegesen 5 csúcsból áll, melyből négy a 8450 méteres magasságot is meghaladja. A „kincsek” jelentése: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. Ide kattintva további érdekes információk olvashatóak a hegyről.

Az ifjú titán

Kiss Péter 26 évével a magyar hegymászás ifjú titánja, állandóan keresi a kihívásokat. 2003-ban és 2004-ben elnyerte „Az év teljesítménytúrázója” címet. 18 éves kora óta mászik hegyeket, első magyarként érte el az Alpok összesen 82 darab 4000 méteres csúcsát! 2011 augusztusában egyedül járta meg a Magas-Tátra főgerincét. Barlangi túravezetőként több kilométernyi feltárás fűződik nevéhez.

 

Továbbra is a csúcson

A most 45 éves Erőss Zsolt az első magyar állampolgárként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát (tibeti jelentése „a Föld istenasszonya"). 2010. január 2-i balesete után márciusában lábprotézissel újra járni kezdett, júniusban pedig visszatért a hegymászáshoz. 2010 Szeptemberében 7100 m magasra jutott fel a Cso-Oju expedíció keretében, 2011 tavaszán pedig a Lhoce csúcsára (8516 m) jutott fel. Magyarország legeredményesebb hegymászója 2011 májusáig a tizennégy 8000 m fölötti csúcs közül kilencet mászott meg.

 

Hogy jön a képbe a környezettudatosság?

A természetben űzött sportok eleve harmonizálnak a természetes környezettel, Erőss Zsolt pedig 2012 októberétől a MOB Környezetvédelmi Bizottságának a tagja is. A Bizottság célja az, hogy támogassa, és tartalommal megtöltse a Magyar Olimpiai Bizottság által megfogalmazott hat cél egyikét: a sport sajátos eszközeivel hozzájáruljon a fiatal nemzedékek fizikai, szellemi és erkölcsi neveléséhez, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a környezettudatos magatartás elsajátításához, elősegítve ezzel egy békés, jobb világ és egészséges társadalom megteremtését, a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás és a becsületes játék szellemében. - olvashatjuk a MOB weboldalán.

További érdekes információk - így az expedíció többi tagjának bemutatása is - ide kattintva megtekinthetőek a Himalája Expedíció blog oldalán.


Kép forrása / Szerző: proxygeek

 

forrás: himalajaexpedicio.postr.hu, wikipedia.org, ikaland.hu, gyongyostv.hu, magas-tatra.info, mob.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Nem próbálkozik újra

Klein Dávid nem próbálja meg újra a csúcstámadást a Mount Everesten, ezzel véget ért a SPAR Everest Expedíció.

Everest-expedíció

Elérte a Mount Everest 5200 méteres magasságban fekvő alaptáborát Klein Dávid hegymászó.