Felmentést kapnak az állatvédők a kijárási tilalom alól szilveszter éjszakáján

Hír

2020/12/29

Noha minden eddiginél szigorúbb korlátozások vonatkoznak idén a szilveszteri pirotechnikai ezsközök használatára, az állatvédők továbbra is felkészülten várják az ünnepet. Ovádi Péter, állatvédelemért felelős miniszteri biztos közölte: felmentést ad a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédőknek szilveszter éjszakára.

A miniszteri biztos kezdeményezésére a rendőrség 2020. december 31-én 20 óra és 2021. január 1-jén 5 óra között az állatok védelme érdekében igazolásként elfogadja a bejegyzett, állatvédelemmel foglalkozó civil szervezet által kiállított, a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet által előírt okiratot. Az igazolást csak azoknak a civil szervezeteknek az esetében fogadja el a rendőrség, amelyek alapító okiratában az állatvédelem a fő tevékenység.

Az együttműködés újabb előremutató példa a hivatalos szervek és a civilek között, egyúttal megköszönte az országos rendőrfőkapitány segítségét, valamint a rendőrség szakmai és emberi támogatását.

Ovádi Péter hangsúlyozta, ha egy civil szervezetnek bejelentés alapján befogást vagy elhelyezést kell biztosítania, akkor azt jogszerűen teheti meg az igazolás birtokában, ugyanakkor az állatvédők egységes megítélése érdekében fontosnak tartja, hogy ezzel senki ne éljen vissza.

Szigorú tilalom

A szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány idén megtiltotta a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.
A kormányrendelet szerint az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek december 28-án 18 óra és január 1-jén hat óra között tartó időszak tartama alatt sem használhatók fel. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek.
A mostani rendelet tehát kiterjed minden fajta tűzijátékra, amelyeket korábban az év végi időszakokban lehetett árulni és használni. A petárda árusítása máskor is tilos. 
Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az is, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi. (Forrás: kormany.hu)

 

Az állatvédők aggódnak

Az állatvédők nem túl bizakodóak, hiszen a korábbi években is sokan kijátszották a korlátozásokat: az engedélyezett időn kivül is használták a pirotechnikai eszközöket, illetve a nem engedélyezett termékeket is árusították, vették, felhasználták. Így most is számítanak arra, hogy lesznek, akik petárdáznak, tüzijátékoznak.

Néhány napilap arra is rámutatott: a tilalom csupán a közterületekre vonatkozik, ill. üzletekben továbbra is kaphatók pirotechnikai eszközök, noha azok csak december 28. és 31. között vásárolhatók, és csak december 31-én este hat órától január 1-je reggel hat óráig lehet őket felhasználni.

Az is nehezíti a helyzetet, hogy a figyelmeztetések ellenére még mindig sokan nem teszik meg a szükséges lépéseket: nem gondoskodnak állataik biztonságos elzárásáról, nyugtató beadásáról. Tavaly is rengeteg állat veszett el vagy pusztult el az utcákon szilveszter éjszaka.

De nem csak a szilveszteri "égi háború" okoz gondot: az ünnepek ellenére is történnek állatkínzások, állatelhagyások. Járjunk figyelmesen az utcán és vigyázzunk kedvenceinkre!


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Markus Winkler


forrás: Szonday Szandra
Ön sajnálja, hogy nem lesz tüzijáték idén?

A rovat új hírei

Hasonló