Hangszalagszövetet növesztettek

Hír

írta: MTI
2015/11/22

Működő hangszalagszövetet növesztettek laboratóriumban amerikai kutatók. A szövet képes volt hangképzésre.

A technológia egy napon lehetővé teszi, hogy helyreállítsák a hangképzést hangszalag-rendellenességekben szenvedők esetében vagy olyanoknál, akiknél daganatos betegség miatt el kellett távolítani a hangszalagjukat.

A szakemberek szerint azonban még több kutatás szükséges ahhoz, hogy az új technikát emberek esetében klinikai próbáknak vessék alá.

"Hangszalagjaink speciális szövetből állnak, amelynek elég rugalmasnak kell lennie, hogy rezegjen, és elég erősnek, hogy több százszor összeütközzön egy másodperc alatt. Ez egy nagyon különleges rendszer és nagyon nehéz lemásolni" - magyarázta Nathan Welham, a Wisconsin-Madison Egyetem sebészprofesszora.

A tudósok olyan emberektől vettek hangszalagszöveteket, akiknek gégéjét el kellett távolítani, de nem daganatos betegség miatt.

A nyálkahártyát izoláltak, megtisztították és szövetet növesztettek belőle különleges háromdimenziós kultúrában, amely nagyon hasonlított az ember szervezetben lévő állapotokra. Mintegy két hét alatt a sejtek szövetté álltak össze, és olyanok voltak, mint a hangszalagszövet - írta Welham közleményében.

A szövet rugalmassága és viszkozitása hasonló egy normális szövetéhez. A kutatás eredményességét a tesztelés során szerzett tapasztalatok is bizonyítják: a hangszálak rezegtek, hangot hoztak létre, hasonlóan a normális hangszálakhoz.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló