Himalája - több ezren várnak segítségre

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/23

Több mint 13 ezer eltűnt és 560 halálos áldozat. - Az indiai folyó-áradás katasztrófájának eddigi eredménye.

Az indiai Gangesz és Dzsammu folyók áradását követően eddig 33 ezer embert helyeztek biztonságba, de a munka nagyja még hátra van, Uttarakhand államban nagyjából 50 ezren várnak a kimentésre, a Himaláján is több ezren várnak a katasztrófaelhárítókra.

A katasztrófamentők a katonasággal összedolgozva gyorsított mentőakciókat végeznek hajókkal és helikopterekkel. A mentés eredetileg lassúnak bizonyult, ezért mozgósították a katonaságot, amelynek többek közt az a feladata, hogy utat vágjon a Kedarnath nevet viselő hindu zarándokhelyhez, ahol az egyik templomban 250 ember vár a mentőcsapatra. A hadsereg élelmet és ivóvizet szállít azoknak, akiket még nem tudnak kimenteni.

Uttarakhand és Himácsal Prades államban az utóbbi évek hasonló időszakához képest háromszor annyi eső hullott az idén. A monszuneső a vártnál két héttel még korábban is érkezett, ami felkészületlenül érte az ott élőket. Úgy tűnik, ez a katasztrófa is alátámasztja az egyik korábbi cikkünkben leírtakat, miszerint világviszonylatban is jelentős vízszintemelkedések, többszöri áradások várhatóak számos folyó esetében, így többek közt a Gangesznél is.

 

 

forrás: guardian, reuters, MTI, livemint

A rovat új hírei