Hőség - Szombaton újabb melegrekord dőlt meg a fővárosban

Hír

írta: ecolounge
2016/06/26

Budapesten ismét megdőlt a napi maximumhőmérsékleti rekord szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint.

Eddig ezen a napon a legmagasabb hőmérsékletet 2007-ben mérték Pestszentlőrincen. Szombat délután a fővárosi állatkert területén ennél több mint 3 fokkal melegebbet, 36,6 Celsius-fokot rögzítettek. A napi fővárosi melegrekord egyébként pénteken is megdőlt, akkor 35,7 Celsius-fokig melegedett a levegő. Szombat hajnalra sem mérséklődött sokat a kánikula. Több helyen a leghidegebb órákban is 23 fok feletti értékeket mértek. A június 25-i új fővárosi és egyben az országos minimumhőmérsékleti rekord 25,3 fok lett, amelyet a fővárosban, szintén az állatkertben mértek.

Bár mára lehülést tapasztalhatunk, a kánikula még visszatér! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt is kéri, hogy a kirándulók a tüzet ne csak földdel és homokkal fojtsák el, hanem használjanak vizet is. A kánikulában gyorsan kiszárad a növényzet, ezért csak fokozott körültekintéssel, az előírásokat betartva szabad tüzet gyújtani az erdőben. A gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét, nádas és benne több százezer élőlény pusztulását okozzák. Az erdőtüzek megelőzése érdekében javasolt szem előtt tartani, hogy az említett területeken csak a kijelölt és kiépített tűzrakókat lehet használni. Szeles időben nem szabad tüzet rakni, a csikkeket nem ajánlott szétdobálni vagy a földre szórni.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló