Ipari katasztrófák esetén felhasználható uniós pénzügyi alap létrehozását sürgeti Magyarország

Hír

írta: MTI
2017/03/02

Magyarország ipari katasztrófák esetén felhasználható uniós pénzügyi alap, egy új uniós katasztrófabiztosítási rendszer létrehozását sürgeti, amely a nagyméretű ipari katasztrófák esetén is képes érvényesíteni a "szennyező fizet" elvét. A javaslatot V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára tette az Európai Unió környezetvédelmi miniszteri tanácsának keddi ülésén, Brüsszelben.

A magyar kormány által javasolt megoldás európai biztosításként működne, amely kiegészítené a piaci biztosítási termékeket egy bizonyos kárnagysági küszöb elérésekor. Az eszköz azonnali és hatékony pénzügyi segítséget jelentene a tagállamok számára ipari katasztrófák esetén, megkönnyítené a gyors katasztrófa-elhárítást, a környezeti károk, valamint az emberi egészségben, a magán- és állami tulajdonban okozott károk helyreállítását - ismerteti a közlemény.

Az Európai Bizottság környezeti felelősség és a bányászati hulladék irányelvek végrehajtásáról szóló jelentésére hivatkozó uniós rendelkezések célja az emberek egészségét és a környezetet potenciálisan súlyosan károsító események, balesetek megelőzése.
A magyar delegáció ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy hiába rendelkezik uniós jogszabály a felelősségről, jelentős kár esetén előfordulhat, hogy a megfelelő kötelező pénzügyi garanciák nélkül a szennyezés felelőse nem képes az általa okozott károkat megtéríteni.

V. Németh Zsolt a tagállamok általános környezetpolitikai kérdésekről folytatott megbeszélésén kiemelte: biztosítani kell az összhangot az Európai Unió gazdaság- és környezetpolitikai célkitűzései és menetrendje, valamint az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszerének uniós megvalósítása között. A keretrendszer egyik kiemelt kérdésköre, a vízpolitika Magyarország számára változatlanul fontos terület.

"A kölcsönös megismerést, megértést és együttműködési lehetőségeket feltáró, szektorok közötti együttműködéseket folytatni, azok körét bővíteni kell. Az uniós szintű párbeszéd mellett regionális viszonylatban - például a Duna-medencében - elengedhetetlen az együttműködés" - hangsúlyozta az államtitkár Brüsszelben.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló