Ismét több településen, köztük Budapesten veszélyes a levegő minősége

Hír

írta: ecolounge
2017/01/30

Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet, hétfőn tizenegy település - köztük Budapest - levegőjét minősítette veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Az OKK térképén hétfőn a főváros mellett tíz települést jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel:

  • Hernádszurdok, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Eger, Salgótarján, Oszlár, Nyíregyháza, Debrecen

Hét további település levegőjét minősítették egészségtelennek:

  • Dorog, Vác, Szolnok, Dunaújváros, Várpalota, Szombathely, Szentgotthárd.

A többi településen kifogásolt a levegő minősége.

A főpolgármesteri hivatal közölte: Budapesten rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége, a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Emellett országszerte több településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat óránként frissülő adatai ide kattintva érhetőek el.

Mi a szálló por? A levegőben szuszpendált szilárd és /vagy folyékony részecskék elegye, amely két nagy csoportra bontható a szemcseméret alapján: a 10 mikrométer átmérőjű szemcséket durva részecskéknek (PM10) nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, „finom” porszemcsék (PM2,5) alkotják a belélegezhető frakciót, ezek lejutnak a tüdő léghólyagocskákba. A PM2,5 porfrakció másodlagosan keletkezett aeroszolokból, égési termékekből, és kondenzálódott szerves vagy fém részecskékből áll, és a szálló por mutagén hatásáért, valamint savasságáért felelős. Az egészségkárosító hatásokkal kapcsolatos emisszió források a kipufogó gáz és a széntüzelés. A szél fújta inert por - nagyobb szemcsemérete miatt - kevésbé károsítja az egészséget.

forrás: MTI

A rovat új hírei