Klímaváltozás Magyarországon: a sokéves átlagnál csapadékosabb volt az idei ősz

Hír

írta: ecolounge
2017/12/03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss jelentése szerint az évszak összcsapadéka országos átlagban 190 milliméter körüli, ami mintegy 30 százalékkal haladja meg az 1981-2010-es őszök átlagát.

A szeptember meglehetősen csapadékos volt: az 1981-2010 szeptemberi normálérték 175 százaléka hullott le, és ezzel a 11. legcsapadékosabb szeptember volt az idei. Októberben a szokásosnál 27 százalékkal több esett országosan. Ráadásul az október havi összcsapadék pár nap alatt hullott le, legnagyobb hányadban október 22-én és 23-án. Novemberben - az előzetes adatok alapján - mintegy 20 százalékkal kevesebb csapadék hullott az ilyenkor megszokottnál.

ecolounge: Noha a jövőben az éves csapadékösszegben nem számíthatunk nagy változásra, a "csapadék-szélsőségek" kialakulására annál inkább: Akár néhány alkalom alatt érkezhet akkora csapadékmennyiség, mely korábban több tavaszi - nyári hónap alatt hullot le, ugyanis az eddigi évszakos eloszlás átrendeződik majd. A nyári csapadék a következő évtizedekben 5, az évszázad végére akár 20 százalékkal is csökkenhet, míg ősszel és télen jóval több csapadék várható a megszokottnál. A szárazabb, aszályosabb időszakok tehát nyáron drasztikusan megnövekednek majd, míg ősszel a nagymennyiségű és intenzív csapadék válik gyakoribbá.

Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,67 Celsius-fok volt, ez 0,3 fokkal magasabb a sokéves, 1981-2010 közötti normálértéknél. Az ősz legmelegebb napja, az évszak első napja volt (szeptember 1.), ekkor Békéssámsonban 35,4 fokig melegedett a levegő. Még szeptember 10. körül is nyárt idéző értékeket rögzítettek: idén szeptemberben a hőségnapok mellett (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 fok) még forró nap (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 35 fok) is előfordult, a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncs környékén. Október 17-én megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet fővárosi rekordja is, miután a János-hegyi állomáson mindössze 15,2 fokig hűlt a levegő.

Több éghajlati értékelés szerint 2017 globálisan és Magyarországon is bekerül a legmelegebb évek közé: Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében kitértek arra is: a Meteorológiai Világszervezet előzetes globális éves éghajlati értékelője szerint nagyon valószínű, hogy 2017 a három legmelegebb év egyike lesz. A hazai mérések szerint - ha a decemberi középhőmérséklet nem tér el lényegesen az átlagtól - a 2017-es év Magyarországon is bekerül a legmelegebb évek felső 10 százalékába.

 

forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A rovat új hírei