Koalabérlés Ausztráliában? - Az állatvédők közbeléptek

Hír

írta: MTI
2022/03/01

Bizarr ötlettel állt elő egy állatpark Ausztráliában: óránként több ezer dollárért koalát adnak bérbe. Az állatvédők azonnal tiltakozni kezdtek a "borzalmas gyakorlat" ellen.

Annak ellenére, hogy januárban a koala három ausztrál államban, köztük Új-Dél-Walesben is veszélyeztetett státuszt kapott, az állam tengerpartján lévő Australian Reptile Park igen fura szolgáltatást indított, amivel rögtön magára haragította a vadvédő szervezeteket. Nem véletlenül, hiszen az őshonos erszényesek száma élőhelyük zsugorodása és a katasztrofális bozóttüzek miatt vészesen csökken. Ráadásul a koaláról ismert, hogy nagy stresszt jelent neki, ha szokatlan helyzetbe - hotelszobákba, magánházakba - kerül.

A park viszont január óta óránként több ezer dollárért adott bérbe koalákat eseményekre, szállodáknak és családoknak, hogy a kis erszényessel "lenyűgözzék a vendégeket". Január 4-én a hüllőpark portálján egy Koalas to Your Room (Koalák a szobádba) nevű oldal hirdette a bérlést.

"Barátságos gondozóink elmennek hozzád egy koalával vagy egy másik őshonos állattal, hogy hotelszobád vagy otthonod kényelmében, békességben örülhess az állatoknak" - írták az oldalon.

Az azóta eltávolított hirdetés 2000 dollárt (670 ezer forintot) kért óránként egy állat bérléséért.

Kedden az állam költségvetési ülésén egy zöldpárti képviselő kérdezte a környezetvédelmi minisztert, hogy milyen intézkedéseket tett a "borzalmas gyakorlat" felszámolására. James Griffin elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a parkkal, amely nem nyújt többé ilyen szolgáltatást.

A Sydney-ben lévő Taronga állatkert nem folytat ilyen gyakorlatot, és a "legmagasabb szinten" gondozzák koaláikat - magyarázta a miniszter. Új-Dél-Wales kormánya megfontolja, szükséges-e törvénymódosítás a koalabérlés betiltására. Az állam egy korábbi vizsgálata megállapította, hogy gyors beavatkozás nélkül 2050-re kihalhatnak a koalák Új-Dél-Walesben.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Patrick Kavanagh


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló