Dél-Amerika legnagyobb tava rekord alacsony vízszinthez közelít!

Hír

írta: ecolounge
2023/11/05

A perui-bolíviai határon fekvő, az Andok hegyei közé ékelődő Titicaca-tó vízszintje április óta havonta átlagosan 10 cm-t csökken. A súlyos szárazság és a szokatlanul magas hőmérséklet miatt a világ legmagasabb hajózható vizének partvonala zsugorodott.

Az elmúlt hét hónapban a tó vízszintje 74 cm-t esett, jelenleg már csupán 33 cm-rel van az 1943-ban mért rekordalacsony szint felett. A rendkívüli szárazság és a hőség a szokásosnál nagyobb vízpárolgáshoz vezetett, a hegyvidéki területen a korlátozott mennyiségű csapadék nem volt elegendő ahhoz, hogy stabilizálja a tó partvonalát.

A drasztikus csökkenést súlyosbítja a következő hónapokban várhatóan még intenzívebbé váló El Nino időjárási jelenség, mely bár jelentős esőzéseket okoz Peru csendes-óceáni partvidékén, azonban a hegyvidéken szárazság uralkodik. Az éghajlatváltozás "megduplázza" az El Nino jelenség hatásait - a hőséget a hőségre, vagy a túlzott csapadékot a túlzott csapadékra halmozza. (Az El Nino jelenségről is értekeztünk legutóbb ebben a cikkünkben.)

A múlt hónapban a perui klímakutató hivatal növelte annak valószínűségét, hogy az idei El Nino intenzitása decembertől erős lesz, szemben a korábbi előrejelzéssel, amely csak mérsékelt intenzitást valószínűsített.


Forrás: Reuters
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: EEJCC

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló