Lekapcsoljuk a villanyt Budapesten

Magazin

2012/08/24

Bár a világítás egy átlagos háztartás energiafogyasztásának csak néhány százalékát teszi ki, a lámpák lekapcsolása magunk után az egyik legalapvetőbb környezettudatos cselekedet. Egy egész város világítása viszont már igen komoly erőforrás-igényű – Budapesten ezért mostantól kevesebbet égnek a lámpák!

Valójában ennek az oka sajnos nem a környezettudatos városvezetésre, hanem a pénzhiányra vezethető vissza, mindenesetre ez nem változtat a lényegen: idén nyártól kevesebb a közvilágítás időtartama Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés döntött úgy június 20-án, hogy az eddigi „emelt szintű szolgáltatás” helyett az alap szintűt fogja finanszírozni. Ehhez szerződést módosított a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft.-vel, amely a főváros tulajdonában lévő lámpákat kezeli.
Az eddigi gyakorlat az volt, hogy miután a fényerősség egy bizonyos szint alá csökken, a közvilágítás automatikusan bekapcsol. Az alapszintű szolgáltatással azonban életbe lép a közvilágítási naptár, amelyben előre meghatározott, 10 naponta változó időpontokban kapcsolják be- és ki a lámpákat, tehát nem tudják figyelembe venni, ha például egy hatalmas koraesti vihar miatt olyan sötét lesz a városban, hogy az automata rendszer már bekapcsolt volna.
A változtatás pozitívuma, hogy csak a második félévben 66 millió forintot tud megspórolni a Főváros. Kérdés, ez várható következményekhez képest arányosan nagy összeg-e... Mindenesetre érdemes lenne elgondolkozni a LED-es világítás lehetőségén is, hiszen ezzel az évi megtakarítás már milliárdos nagyságrendű lehetne, ami természetesen sokkal jelentősebb – nagyjából 30 ezer tonna körüli – CO2-kibocsátás elkerülésével járna.
Az új „menetrend” eddig annyiban hozott érzékelhető változást, hogy esti szürkületkor az automata rendszerhez képest később kapcsolt fel a világítás, így sokan azt hitték, meghibásodtak a lámpák, vagy valami egyéb probléma adódott a közvilágítással. Arról egyelőre nem tudni, hogy mikor áll vissza az emelt szintű szolgáltatás kényelmes rendszere, így lehet, hogy még néhány este botorkálni fogunk, ám igyekezzünk felfogni romantikusan a dolgot...


Kép forrása / Szerző

 

forrás: http://index.hu

A rovat új hírei

Hasonló