Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták a schönbrunni állatkertben

Hír

írta: ecolounge
2017/03/11

A bécsi állatkertben élt pelikán-kolónia világviszonylatban is jelentős volt, a zoológusok egyelőre nem tudják, pótolható-e valaha.

Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták pénteken a schönbrunni állatkertben. Már kedden elaltattak egy pelikánt - más néven borzas gödényt (Pelecanus crispus) -, mert madárinfluenzát diagnosztizáltak nála. A nagyméretű vízimadár még hétfőn betegedett meg. Ezt követően a többi húsz madarat is megvizsgálták és kiderült, hogy mind elkapta a vírust.

A pelikánok elaltatása a hatóságokkal egyetértésben és az állatkert madárállományának védelmében történt. Az állatkertben található további 800 madarat továbbra is kiemelten figyelik, ketreceiket fertőtlenítették, és néhány részleget bezártak. Voracek azt mondta, hogy a vírus csak a madarakra veszélyes, más állatfajokra és emberekre nem.

A schönbrunni állatkertben élt pelikán-kolónia világviszonylatban is jelentős volt, a zoológusok egyelőre nem tudják, pótolható-e valaha.

A madárinfluenza miatt már decemberben óvintézkedéseket vezettek be a bécsi állatkertben, a pelikánokat és a flamingókat sátorban különítették el, valamint fertőtlenítették az állatok lakóhelyeit. Egyelőre nem tisztázott, hogy a madarak hogyan fertőződhettek meg mégis, de a szakértők arra gyanakszanak, hogy a vadon élő szárnyasoktól kaphatták el a betegséget.

Érdekesség: A schönbrunni a világ első állatkertje; egyúttal a világ egyetlen, máig fennmaradt barokk állatkertje. A schönbrunni kastély környezetének elemeként a világörökség része.


Kép forrása (módosított) / Szerző: Arjan Haverkamp

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló