Nem kényeztet minket az időjárás

Ajánló

írta: Kiss Gábor
2014/02/14

Toplistára került 2013: ennél melegebb év még nem sok volt az elmúlt százharminc évben. 2014-ben sem sok jóra számíthatunk: ha idén újra kialakul az El Nino, akkor szomorú szezon lesz a Balatonnál, ha nem, akkor komoly aszály elé nézhetünk.

Az eddig mért hatodik legmelegebb évnek bizonyult a tavalyi a 2007-es évvel megosztva az éghajlati adatok 1850-ben megkezdődött hivatalos feljegyzése óta – jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Habár az észak-amerikai Időjárási hivatal (NOAA) szerint viszont a negyedik, míg a NASA toplistáján a hetedik helyre szorult vissza a tavalyi év. Az ugyan különböző mérési módszereket és metódusokat használnak – ezért is a kavarodás – ám abban minden kutató egyetért, hogy az új évezred első tizenhárom éve közül tíz melegebb volt, mint bármely másik az 1880-as évek óta – és a maradék három is előkelő helyezést érne el. 1976 óta ugyanakkor minden év melegebb volt a Földön, mint az 1880-as évektől kezdődő időszak átlaga.

“A 2013-as globális hőmérséklet összhangban van a hosszú távú felmelegedési folyamattal” – húzta alá közleményében Michel Jarraud, a WMO főtitkára. A tavalyi adatok megegyeznek a 2007-es mutatókkal: a globális szárazföldi- és óceán felszíni hőmérséklet 0,5 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot. A hőmérséklet mindkét évben 0,03 Celsius-fokkal haladta meg a szélsőségesen meleg évtizednek számító 2001 és 2010 közötti átlagot. Utóbbi időintervallumban 2005 és 2010 voltak a legforróbb évek: a globális hőmérséklet ezekben az években nagyjából 0,55 Celsius-fokkal szárnyalta túl az akkor már hosszú ideje fennálló átlagot.

A felmelegedés mértéke azonban nem egyforma:  Ausztráliában például a tavalyi volt az eddig mért legforróbb év, míg az Egyesült Államokban 2012-ben jegyeztek fel rekordhőségeket. Az augusztus – bár mi is megéreztük a hőséget – abszolút rekordokat döntött Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában. Nálunk tavaly elsősorban a szélsőséges időjárás okozott gondokat: az év eleje hűvösen indult, március 15-én akkora hó lepte meg az országot, amelyre igen rég nem volt példa a nemzeti ünnepen, majd egy példátlan mértékű zöldár következett, azután júliusban és augusztusban elképesztő szárazság és egymást követő hőhullámok.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a Piac és Profit Klímablog oldalán, ide kattintva.

 

forrás: Piac és Profit

A rovat új hírei