NOAA: Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta

Hír

írta: ecolounge
2020/10/16

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a statisztikai elemzések azt mutatják, hogy 2020 nagyon nagy eséllyel az eddig mért három legmelegebb év egyike lesz a világon.

Az elmúlt 15 évben mérték a tíz legmelegebb és az elmúlt hét évben a hét legmelegebb szeptembert a világon. A 2020 szeptemberi globális átlaghőmérséklet 0,97 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (15 Celsius-fok), és 0,02 Celsius-fokkal haladta meg a két korábbi csúcstartót, 2015 és 2016 szeptemberét.

Az év eddig eltelt része a második legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszak volt

1,2 Celsius-fokkal meghaladva a 20. századi átlagot és mindössze 0,04 Celsius-fokkal elmaradva a 2016-os év rekordmeleg azonos időszakától. Ez az időszak az északi féltekén - 2016-tal karöltve - az eddigi legmelegebb volt, míg a déli féltekén a negyedik legmelegebb.

Európa, Ázsia és a Mexikói-öböl az eddigi legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszakon van túl, míg Dél-Amerika és a Karib-térség a második legmelegebben. Egyetlen szárazföldi vagy óceáni területen sem mértek rekordhideget az év eddig eltelt részében.

Idén szeptemberben mérték az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését

A 14 legkisebb minimális éves jégkiterjedést az elmúlt 14 évben jegyezték fel.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) adatai is azt mutatták október elején, hogy az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon.


Kép forrása: Copernicus

 

forrás: NOAA, MTI

A rovat új hírei