Nőtt az orvhalászok száma a járvány óta a Balaton körül

Hír

írta: MTI
2021/01/28

Sokan szeretnének kiszabadulni az otthoni bezártságból, ezért rendkívül népszerűvé vált a járványhelyzet miatt a balatoni horgászat. Azonban sokan csekély ismeretekkel, engedély nélkül kezdenek pecázni, rendeteg a szabálytalanság:a halőrök intézkedései tavaly rekordokat döntöttek.


A kialakult helyzetről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati igazgatója beszélt az MTI-nek. Elmondta, tavaly a korlátozások hatására különösen népszerűvé vált a horgászás, soha nem látott számban jelentek meg a pecások a Balatonnál. A szabályszegések miatt a társaság 17 halőre 815 közigazgatási, vagy rendőrségi feljelentést tett.

A feljelentések száma már 2019-ben is nőtt, tavaly pedig már több mint háromszorosa volt 2017-hez és 2018-hoz képest. A 17 rendőrségi ügy többsége illegális hálós halászat, gereblyézés miatt született. Tetten értek orvhalászaton kifejezetten jól szituált embereket is - mondta a horgászati igazgató.

Összegzése szerint 2020-ban 17,6 millió forintnyi halvédelmi bírságot szabtak ki, ami több mint duplája az előző, és négyszerese az azt megelőző évinek. A legmagasabb, orvhalászatért kiszabott bírság tavaly 235 ezer forint volt. A bírságokból a BHN nem részesül, ez állami bevétel, aminek jelentős része azonban horgászati célokat szolgálhat.

A szabályszegésről szólva elmondta, a leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat, ezt 323 esetben tapasztalták. Ezt követte a megengedettnél több horgászfelszerelés, a fogási napló hibái, a nem megengedett méretű, vagy mennyiségű hal fogása.

A legtöbb intézkedésre a tihanyi partszakaszon volt szükség, amit Siófok, majd Balatonkenese követett. A legtöbb szabályszegő Pest megyéből érkezett, 34 volt külföldi.

Kirívó szabályszegések miatt egyesektől akár 5 évre is meg lehet tagadni a területi jegy kiadását. Tavaly, december elejéig 89 esetben történt ez meg a Balatonnál. Az egyikben 23 süllő kifogása miatt szabtak ki 178 900 forint bírságot, és tiltották el a horgászt 21 hónapra állami jegy, illetve 5 évre balatoni területi jegy megvételének lehetőségétől - idézte fel Havranek Mihály.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Derzsi Elekes Andor; pixabay.com / Aaron Olson


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló