E.ON EnergiaKözösségek

Hír

2015/06/21

A GreenDependent Intézet a múlt hétvégén tartotta közösségi energiamegtakarítási rendezvényét, az E.ON EnergiaKözösségek verseny záró díjkiosztó ünnepét. A program célja az volt, hogy segítse a családok, háztartások energiahatékonyságát, megtakarítását, és népszerűsítse, terjessze a klímabarát, karbon-szegény, zöld életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra mutattak rá: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani, továbbá, hogy a klímabarát életmód mindenki számára megvalósítható, és a megtakarítás, életmódunk zöldítése közösségben könnyebb.

Az E.ON EnergiaKözösségek program célja energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nő. Segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, hogyan zöldíthetik életmódjukat szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködve, egymást erősítve.

A tavaly év végén indított közösségi-háztartási versenybe az ország egész területéről neveztek közösségek - baráti, munkatársi, osztálytársi, szomszédsági stb. csapatok. A verseny hat hónapja során a résztvevők minden hónap elején leolvasták és az online kalkulátorban feljegyezték fogyasztásaikat (áram-, gáz-, egyéb fűtőanyag és vízfogyasztás), valamint energiaközösségükben négy kreatív feladat megoldására is vállalkoztak. Először felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat és ez alapján megtakarítási vállalásokat tettek, majd klímabarát étkezéssel, beszerzéssel kapcsolatos tudáspróbát oldottak meg, Föld Napi akciótervet készítettek, végül pedig átgondolták és eltervezték, hogyan szervezhetnek öko-nyaralást.

A közösségek munkáját a szervezők által képzett és támogatott önkéntes felnőtt klíma-koordinátorok és gyerek energiavadászok hangolták össze. Ők segítettek abban is, hogy a tagok a közösségben egymást segítsék, és a háztartások megtalálják a leghatékonyabb megtakarítási módokat.

A záró rendezvényen a résztvevőket először Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy az emberek többsége általában három érvet hoz fel, amely miatt úgy érzi, nem tud energiát megtakarítani: nincs beruházásra pénze; miért épp ő takarítson meg, leginkább a vállalatoknak, erőműveknek kellene lépéseket tenniük; és úgy érzik, már mindent megtesznek a spórolás érdekében. Az energiaközösségek azonban bebizonyítják, hogy ezeken az érveken túl lehet lépni: beruházás nélkül is meg lehet takarítani, a háztartások is sokat tehetnek  a pazarló energiafelhasználás ellen, és igen is van még sok, eddig nem hasznosított ötlet, amivel könnyedén lehet otthon energiát spórolni.

A verseny védnöke Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos helyettes levelében közeli partnereként és szövetségeseként üdvözölte az energiaközösségeket, megköszönve a jövő nemzedékekért végzett munkájukat.

A legjobban szereplő és legtöbbet megtakarító közösségek a hétvégi díjkiosztó rendezvényen beszámoltak eredményeikről, valamint értékes nyereményeket vehettek át, amelyek tovább segítenek nekik a klímabarát, zöld életmód megvalósításában. A győztes egyházasfalui Rezsiszelídítők közösség tagjai 54,9% energiát takarítottak meg korábbi referencia fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett KamélEON csapat 27,6%-ot, a 3. helyezett győri Villanyászok pedig 23,2%-ot. A versenyben résztvevő 160 háztartás átlagos megtakarítása 9 % volt, amely összesen több mint 120.000 kWh megtakarítást jelent.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is minél kisebb környezeti hatású legyen, azaz minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény szervezésekor figyeltek arra, hogy az klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták, melyet a résztvevő közösségek közt szétosztott 115 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló egyik ún. Tündérkertből, Pórszombatról származnak, így a semlegesítés mellett a biodiverzitás megőrzését is szolgálják.

A rendezvényen elhangzott előadások, fényképek, valamint a kreatív feladatok részeként készült legjobb versenyművek a www.energiakozossegek.hu honlapon megtekinthetők.


forrás: E.ON

A rovat új hírei

Hasonló