Szén-monoxid mérgezés veszélyei: fontos lenne tudnunk róla

Hír

2015/12/10

A Közép-Kelet Európában élők többsége nincs tisztában a szén-monoxid mérgezés veszélyeivel.

·  A régió lakosainak kevesebb, mint fele tudja, hogy a tüzelőberendezésekből szén-monoxid szivároghat

·  Csak a lakosság 7%-a használ szén-monoxid jelzőt az otthonában

·  Egy felmérés hasonló eredményeket mutatott Magyarországon is

A Honeywell (NYSE:HON) háromezer cseh, szlovák és lengyel lakos körében készített felmérése kimutatta, hogy a régióban élők nincsenek tisztában a tüzelőberendezésekből szivárgó szén-monoxid mérgezés kockázatával.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely a szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. Belélegzése súlyos egészségügyi kockázatot jelent, adott esetben halált is okozhat.

A Honeywell felmérése szerint a megkérdezett három ország lakosainak 78%-a használ legalább egy tüzelőberendezést otthonában, de csak 40%-uk van tisztában azzal, hogy ezekből a berendezésekből szén-monoxid szivároghat. Annak ellenére, hogy sok ember közvetlen kockázatnak van kitéve a saját otthonában, csak átlagosan 7%-uk szerelt fel szén-monoxid érzékelőt.

Egy 2014-es felmérés hasonló eredményeket hozott Magyarország esetében is. A kutatás kimutatta, hogy a magyarországi otthonok 64%-ában használnak olyan tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezéseket, amelyekből szivároghat szén-monoxid és az emberek 98%-a tisztában is van ennek veszélyével. Ennek ellenére csak 49%-uk végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-uk szerelt fel szén-monoxid-érzékelőt a lakásában. A megkérdezettek 25%-a semmilyen óvintézkedést nem tesz a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében, a megkérdezettek 12%-a pedig hibásan úgy véli, hogy szagáról is képes lenne felismerni a szén-monoxid jelenlétét.

A Honeywell több mint 20 éve fejlesztette ki első lakossági szén-monoxid érzékelőjét és mára a világ egyik vezető CO-jelző gyártójává vált.

“Aggasztó, hogy Közép-Kelet Európában ilyen kevesen védekeznek a szén-monoxid mérgezés ellen a saját otthonukban - mondta Bognár Gábor a Honeywell Épületgépészeti Szabályozástechnika és Tüzeléstechnika (ECC) üzletágának magyarországi értékesítési vezetője. – Az idei régiós felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt hozta, mint a tavalyi magyarországi kutatás: az emberek többsége nincs tisztában a szén-monoxid mérgezés veszélyeivel és azzal, hogyan tudná csökkenteni a kockázatot.”

“Annak érdekében, hogy a szén-monoxid koncentrációja ne érhesse el a veszélyes szintet, kulcsfontosságú a tüzelőberendezések rendszeres tisztításának és karbantartásának elvégzése, a használati útmutatóban foglaltak betartása és olyan szén-monoxid-érzékelők felszerelése, amelyek megfelelnek az  EN50291 szabványnak.”

Átlagosan a régió lakosainak 39 százaléka nem végezteti el a tüzelőberendezések karbantartását és 36 százalékuk hiszi, hogy a megfelelő szellőzés elég arra, hogy megvédje őt a szén-monoxid mérgezés veszélyétől. A megkérdezettek 23 százaléka egyáltalán semmit nem tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szén-monoxid mérgezést az otthonában.

A szén-monoxid mérgezés tünetei - a fejfájás, szédülés, bágyadtság, látászavar – fokozatosan jelentkeznek, majd bekövetkezik az eszméletvesztés és végül a halál. Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szén-monoxid mérgezés veszélyeire, a Honeywell európai felvilágosító kampányt indított, amely bemutatja, milyen veszélyeket rejt a szén-monoxid. A kampány célcsoportja azok a 25 év feletti lakosok, akik lakásban vagy házban laknak és tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezéseket használnak.

A Honeywell “biztonságos otthon” kampánya
Annak érdekében, hogy hűen bemutassák a szén-monoxid veszélyeit, az ismert lengyel fotóst, Lidia Popiel-t kérték fel egy fotósorozat készítésére. A képek azt mutatják be, hogy a szén-monoxid mérgezés nem csak azokat fenyegeti, akik régebbi építésű házakban laknak, hanem bárkit, aki nyitott égésterű tüzelőberendezést használ. További információ és a képek letölthetők a www.honeywellcoriaszto.hu oldalról.

forrás: sajtóközlemény

A rovat új hírei