Több áramot fogyaszt a Bitcoin kriptovaluta, mint Magyarország

Hír

írta: ecolounge
2017/11/25

A Bitcoin "bányászatot" végző és a rendszert üzemeltető számítógépek összenergia-fogyasztása több áramot emészt fel mint Magyarország - derül ki a Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index kimutatásból.

A kriptodevizák nyilvántartását és forgalmazását bonyolító számítógépek jelenleg évi 29,86 terawattóra elektromos energiát használnak fel, ami a világ energiafogyasztása 0,13 százalékának felel meg.

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Jelenleg több mint 900 kriptovaluta létezik, melyek közül a Bitcoin a leghíresebb és legelterjedtebb.

Az elmúlt években a főbb kriptovaluták árfolyama töretlenül emelkedett, melynek egyik fő oka, hogy korlátozott számban áll rendelkezésre, így a növekvő kereslet az árfolyamának emelkedését eredményezi. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a GDP 10% -át 2025-re a blokkhálózatokban fogják tárolni. (forrás: coinbroker)

A kriptovaluta rendszeren belül a biztonságosságot, az integritást, a főkönyvek egyensúlyát egy közösség, az úgynevezett „bányászok” tartják fenn, és elsősorban maga
a bányászat az, melynek óriási az energiaigénye. - A kriptovaluta bányászatára vonatkozóan számos meghatározást találunk a magyar weben is, mi a pcguru cikkéből merítettünk, mely bár a bitcoin bemutatására fókuszál, a bányászat elvét szinte mindegyik kriptovalutánál megtaláljuk:

A bányászat lényegében egy számfejtés:
a hálózatot alkotó bányászok gépei ellenőrzik és hagyják jóvá a nyilvános főkönyvet (blockchain). Hogy főkönyvhamisítást ki lehessen zárni, munkájuk bizonyítékaként (proof-of-work, POW) pedig egy bonyolult matematikai feladványt oldanak meg, melyet ellenőrizni könnyű, de előállítani nehéz. Az ezt meghatározó algoritmus, ezáltal pedig a bizonyíték előállítása ráadásul a hálózat összteljesítményéhez mérten válik egyre bonyolultabbá. Ennek másodlagos célja a hamisítás akadályozásán túl az egyenletes pénzellátás biztosítása. Ugyanis minden egyes, a hálózat tagjainak többsége által jóváhagyott POW után meghatározott mennyiségű Bitcoin illetve a könyvelt tranzakciók után járó jutalék üti a bányász markát.

A kriptodeviza-rendszer energiafogyasztása nagyjából Szlovákia vagy Marokkó elektromos áramfogyasztásának felel meg.
Összehasonlításképpen:

  • Magyarország elektromos áramfogyasztása 21,55 terawattóra
  • Ausztria éves fogyasztása 69,75 terawattóra
  • Németországé pedig 533 terawattóra.

A világon 159 olyan ország van, amelynél több energiát fogyaszt a kriptodeviza-rendszer.

Az amerikai háztartások átlagos energiafelhasználását alapul véve pedig 2,7 millió háztartás fogyasztásának felel meg a kriptodeviza-rendszer fenntartása.

A kriptovalutákról néhány magyar nyelvű hivatkozás:

 

 

     

    forrás: MTI, wikipedia, pcguru

    A rovat új hírei