20.000 Italos kartondobozzal menthetünk meg egy fenyőfát a kivágástól

Hír

írta: ecolounge
2016/12/15

Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet a felfokozott ünnepi vásárlási láznak köszönhetően.

Karácsonykor az ajándékok csomagolóanyagai jelentősen növelik papírfelhasználásunkat, ezért decemberben még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, újrahasznosított anyagból készült papírtermékeket vásároljunk, illetve szelektíven gyűjtsük a papírhulladékot.

A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely olyan jó minőségű, hogy akár 5-10-szer is újrahasznosítható, persze csak ha a szelektív gyűjtőedénybe helyezzük. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) hosszú távú célja az, hogy 2020-ig legalább minden második italos karton a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljön, ehhez pedig szükség van arra, hogy mindenki tudja: a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők.

Az OkosÖtös elnevezésű online játékkal erre a tényre és a környezet védelme érdekében tett mindennapi cselekedeteink fontosságára kívánja felhívni az Egyesülés a figyelmet. Akik még nem, vagy csak részben gyűjtik szelektíven a hulladékot, a környezettudatos játék segítségével megerősítést nyerhetnek abban, hogy az odafigyelés igenis valós eredményeket hoz.

Játszd újra online!
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a környezetvédelem ügyét a szívén viselő hírességeket kért fel, hogy támogassák a programot és népszerűsítsék a karácsonyi hangulatú környezetvédelmi applikáció egy-egy játékát. Csobot Adél színész- és énekesnő, Keleti Andrea táncművész, Imre Géza világbajnok, olimpikon párbajtőrvívó, Gyetván Csaba műsorvezető és Csecse Attila „youtuber” olyan csapatot alkot, amely minden korosztályt képes megszólítani.

Az OkosÖtös játékos módon hívja fel a figyelmet a papír, és azon belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére. A kvízből például kiderül, hogy húszezer italos kartondoboz újrahasznosításával lehet megmenteni egy felnőtt fenyőfát a kivágástól, vagy hogy miért is kell laposra taposni a csomagolóanyagot kidobás előtt. Az IKSZ közösségi oldalán a játékosok Csobot Adél énekesnővel célba dobhatják, Keleti Andrea táncművésszel laposra taposhatják, Imre Géza világbajnok, olimpikon tőrvívóval pedig a szelektív gyűjtőkbe dobhatják a dobozokat, míg Gyetván Csaba műsorvezetővel és Csecse Attila videóbloggerrel letesztelhetik a környezetvédelmi tudásukat.

A játék 2016. december 8-tól 2017. január 8-ig játszható az „okos” nyereményekért.

Az OKOSÖTÖS már elérhető az IKSZ közösségi média oldalán: https://www.facebook.com/italoskarton/app/1136796929769206/

„Nagy öröm volt számunkra, hogy mind az öt híresség rögtön igent mondott a felkérésre, hiszen az ő pályafutásukat figyelemmel kísérik az emberek, szokásaik milliók számára mutatnak példát. Az IKSZ közösségi média oldalát választottuk a játék platformjaként, hogy minél több emberhez eljusson az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésének üzenete. Meggyőződésünk, hogy a játékos tanulás a leghatékonyabb tanulási folyamatok egyike, ezért bízom benne, hogy minél többen játszanak majd az OkosÖtössel, ezáltal újabb ismereteket szerezve az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságáról és újrahasznosításának lépéseiről. Természetesen a tudás mellett „okos” nyereményeket is gyűjthetnek a környezetvédelemre fogékony felhasználók” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

 

forrás: IKSZ Sajtóközlemény

A rovat új hírei

Hasonló